Rusya Kremlin Sรถzcรผsรผย Dmitri Peskov, Rusyaโฤฑn Tรผrkiyeโye S-400โรผn yeni bir partisinin sevkiyatฤฑnฤฑ yapฤฑp yapmayacaฤฤฑna iliลkin soru รผzerine,ย โTรผrk partnerlerimizle belirli bir anlayฤฑลa sahibiz ve bunu yapmayฤฑ umuyoruzโย dedi.
ABDโnin yaptฤฑrฤฑmlarฤฑna raฤmen Moskovaโnฤฑn Tรผrkiyeโye S-400 sevkiyatฤฑnda รถzellikle neye ilgi duyduฤu sorusuna karลฤฑlฤฑk da Peskov,ย โABDโnin yaptฤฑrฤฑm oyunu oynamayฤฑ sevdiฤini biliyoruz, her ne kadar hedeflerine hiรงbir zaman ulaลamadฤฑklarฤฑnฤฑ da anlฤฑyor olsak daโฆ Tek bir รผlkenin dahi gรถrรผลlerini deฤiลtirmesine yol aรงamadฤฑlar. Ancak bizim politikamฤฑz รงeลitli รผlkelerle, รถzellikle de partnerlerimizle iลbirliฤine aรงฤฑk olmakโย dedi.
“S-400 saldฤฑrฤฑ deฤil savunma amaรงlฤฑ”
Independent Tรผrkรงe’ninย haberine gรถre Peskov, sistemlerin saldฤฑrฤฑ deฤil yรผzde 100 savunma amaรงlฤฑ olduklarฤฑnฤฑ, bu sebeple Yunanistan veya baลka รผlkeler iรงin tehdit oluลturmadฤฑฤฤฑnฤฑ ifade etti
Moskova ve Ankara 2017 yฤฑlฤฑnda Rus S-400 sistemlerinin sevkiyatฤฑna iliลkin bir anlaลma imzalamฤฑลtฤฑ. Tรผrkiye bรถylelikle bu Rus savunma sistemini satฤฑn alan ilk NATO รผlkesi olmuลtu. Ankaraโnฤฑn kararฤฑ NATO ve ABDโnin tepkisine yol aรงmฤฑลtฤฑ.
Washington, Tรผrkiyeโyi sistemlerden vazgeรงirmeye รงalฤฑลmayฤฑ sรผrdรผrรผyor. Tรผrkiye ise baskฤฑlara boyun eฤmeyip sistemleri elinde bulunduracaฤฤฑnฤฑ belirtti. Washingtonโฤฑn buna yanฤฑtฤฑ ise Ankaraโnฤฑn F-35 programฤฑndan รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ oldu.







