SEC Başkanı'nı Kongre'de terletecekler!

SEC Başkanı'nı Kongre'de terletecekler!

SEC Başkanı Temsilciler Meclisi'nde kural koymayı savunacak

A+A-

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı, Cumhuriyetçi milletvekillerinin kendisini yetki aşımıyla suçlayarak önderlik ettiği Salı günü gerçekleşecek duruşmada, piyasa suiistimaline karşı düzenleme ve denetimlerini savunmayı planlıyor.

Geçen yıl Temsilciler Meclisi'ni kontrol altına alan Cumhuriyetçiler, şimdi Başkan Joe Biden'ın önemli mali konulara ilişkin idari denetimini sınırlandırmayı amaçlayan bir güce sahipler. Stelik finans sektöründen bazı isimler de, SEC'in reformlarında fazla ileri gittiğini ve endüstri geri bildirimine zaman ayırmadığını belirterek eleştirilere katılıyor.

Ancak Nisan 2021'den beri ajansı yöneten SEC Başkanı Gary Gensler, Salı günkü Meclis Mali Hizmetler Komitesi duruşması için hazırlanan ifadesinde, kurumun düzenleme çalışmalarının "Kongre tarafından verilen yasal yetkilere dayandığını" vurguladı. SEC, bir borsa revizyonu önerdi ve şirketlerin iklimle ilgili riskleri açıklamayı zorunlu kılacak planlar da dahil olmak üzere birçok reforma girişti.

Hazırlanan açıklamalarda Gensler, "Yatırımcı korumasından feragat etmek, gerçek insanların hayat boyu birikimlerini riske atar. Amaç, 'müşterilerimizi', yani ABD'li yatırımcıları korumaktır" dedi. Gensler'in açıklamalarını ve yöntemlerini beğenmeyenler de var. Örneğin geçen hafta bir mektupla Amerikan Ticaret Odası, Gensler yönetimindeki SEC'in düzenlemelerinin "sel gibi, kopuk ve aceleye getirildiğini" açıkladı.

Cumhuriyetçi SEC Komiseri Hester Peirce, ajansın gündemini ve sektörle olan ilişkisini de eleştirdi. Kripto para birimi şirketleri için büyük değişikliklere yol açabilecek önerilen bir reformu tartışmak üzere düzenlenen halka açık bir toplantıda Peirce, "Bugünkü Komisyon, bildirim ve yorum düzenleme sürecini bir konuşma olarak değil, bir tehdit olarak ele alıyor" dedi.

Demokrat milletvekilleri ve yatırımcı savunucuları ise SEC'i överken ve Kongre'ye ajansa daha fazla kaynak sağlaması için baskı yapıyor. Örneğin, Better Markets hukuk direktörü ve menkul kıymetler uzmanı Stephen Hall, yaptığı açıklamada, "SEC, yatırımcıları koruma ve adil, düzenli ve verimli piyasaları sürdürme misyonunda önemli ilerleme kaydediyor" dedi.

SEC, piyasa suiistimalini aktif olarak denetledi ve geçen mali yılda rekor cezalar verdi.

İlgili Haberler