“Seramik ve cam sektörü fırınlarını kapattı”

“Seramik ve cam sektörü fırınlarını kapattı”

Çimento Cam Seramik İhracatçılar Birliği (ÇCSİB) Başkanı Erdem Çenesiz, seramik ve cam sektörünün enerji kesintisi sebebiyle brüt maliyet artışları yaşayarak fırınlarını uyutmaya aldıklarını açıkladı.

A+A-

Sanayiye yönelik önce doğalgaz, sonra da elektrik kesintisi kararlarının şirketlerin üretim ve ihracat planlamaları üzerinde etkisi olması bekleniyor.

Bloomberg HT’ye konuk olan ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz, çimento, cam ve seramik sektörünün 7/24 doğal gaz ile üretim yapan fırınları olması sebebiyle, doğal gaz kısıtlamasının uzaması durumunda yaşayacağı zorlukları değerlendirdi.

Çenesiz, kesintilerin sektör genelindeki etkisi hakkında yaptığı değerlendirmede, seramik ve camın enerji kesintisinde hassasiyet gösterilen ve harici tutulacak sektörler arasında olmadığını söyledi. Seramik ve cam sektöründeki fırınların 7/24 çalıştığını vurgulayan Çenesiz, sektörlerin brüt maliyet artışları yaşayarak fırınlarını uyutmaya aldıklarını söyledi. Çenesiz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Fırınları tam kapatmadılar ama gaz tüketimlerini hedeflenen yüzde 40’ın altına çektiler. Bu tabii bir yandan düşük seviyede gaz tüketimi ama üretim yapamamak anlamına geliyor. Üreticiler 10 gün için bu fedakârlığa katlanacak, fakat 10 günden sonra bu sorun çözülmezse bizim için çok büyük bir sorun olur. Bu fırınları bir gün dahi kapatsanız bunların devreye alınması 10-15 gün hatta bazen 1 ay sürebiliyor. Bu kesinti 10 günden fazla tutulursa, seramik ve cam sektörünün istisna tutulan sektörler arasına alınması şarttır.”

Sektör genelinde üretim ve ihracat kaybı oranları

Çenesiz, enerji kısıtlamaları sebebiyle üretim azalışı ve Ocak'ta yaşanacak tahmini ihracat kayıpları hakkında öngörülerde bulundu. Seramik sektöründe kısıtlamaların 10 gün sürmesi durumunda yüzde 35-45 arasında günlük üretim kaybının olacağını söyleyen Çenesiz, Ocak ayı sonuna kadar 25 ila 27 milyon dolar civarında ihracat kayıplarının da olabileceğini açıkladı.

Çenesiz, aynı şekilde cam sektörün de yüzde 40-50 arasında üretim kaybının ve 24 ila 26 milyar dolarlık ihracat kaybının yaşanabileceğini öngördü. Enerji kesintisinin 10 gün sürmesi durumunda, çimento sektöründe olabilecek günlük üretim kaybının yüzde 40 civarına çıkabileceğini dile getiren Çenesiz, ihracat kaybının ise 16 ila 18 milyon dolar olabileceğini belirtti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler