Şimşek ve Erkan'ın JPMorgan'daki toplantıda işi hiç de kolay değil

Şimşek ve Erkan'ın JPMorgan'daki toplantıda işi hiç de kolay değil

Türkiye, yarın JPMorgan'da yapılacak toplantıda yatırımcı güvenini geri kazanmaya çalışacak

A+A-

Türkiye'nin üst düzey politika yapıcıları, New York'ta JPMorgan Chase & Co. genel merkezinde düzenlenecek bir etkinlikte yatırımcılarla bir araya gelecek. Bu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs 2023'te yeniden seçilmesinin ardından değiştirdiği ekonomi yönetimi tarafından düzenlenen ilk toplantı olacak.

Bloomberg'te yer alan konu ile ilgili habere göre toplantı, Erdoğan'ın uzun süredir alışılmışın dışındaki politikaları nedeniyle yatırımcıların Türk piyasalarından kaçmasına neden olan yükselen enflasyonu kontrol altına alma ve yabancı ilgisini yeniden canlandırma çabasının bir parçası.

Toplantıya katılacak olan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcıları yeni ana akım para stratejisinin kalıcı olduğuna ve Türkiye'nin bir yatırım fırsatı olmaya devam ettiğine ikna etmeye çalışacak.

Erkan'ın konuşması, yatırımcılara daha fazla güven aşılamayı amaçlıyor. Erdoğan uzun süredir yüksek faiz oranlarına karşı çıkıyor ve fazla şahin bulduğu para politikası şeflerini görevden alıyor.

Yatırımcılar, Erkan'ın Türkiye'nin temel politika faiz oranını %42,5'e yükselten parasal sıkılaştırmasını onayladı. Ancak birçok konuda zorluk devam hala ediyor ve TL dolar karşısında 30'a kadar gerilemiş durumda.

İyi yöndeki bazı gelişmelere rağmen Türkiye'deki bazı düzenlemeler, Erkan ve Şimşek'in pazarlama faaliyetlerini zorlaştırıyor. Örneğin, başlangıçta açığa satış yapanları caydırmak için tasarlanan offshore lira swap piyasasındaki kısıtlamalar, yatırımcıların Türkiye'ye olan risklerini koruma kabiliyetlerini engelliyor.

Yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmadan önce uzun vadeli bir bakış açısına sahip olması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Erkan, daha "ılımlı" bir politika ortamının geleceğine dair planlara atıfta bulunarak, bunun Türk borç piyasasına girmek için en uygun zaman olabileceğini söyledi.

Öte yandan yatırımcıların Erdoğan ile piyasalar arasındaki ateşkesin ne kadar süre devam edeceği konusunda şüpheleri var. Erdoğan'ın yıllar süren geleneksel olmayan politikalarının ardından teknokrat bir merkez bankası başkanı atadığı 2020'deki benzer bir dönem sadece dört ay sürmüştü.

Erdoğan daha önce büyümeyi artırmak için ucuz krediyi ve seçim zamanı desteğini savunmuştu ve Mart ayında Türkiye'de yerel seçimler yapılacak.

Enflasyon Aralık ayında %65'e yükseldi ve Merkez Bankası enflasyonun önümüzdeki aylarda %70'in üzerine çıkacağını öngörüyor. Ekonomistler arasındaki genel fikir birliği, bankanın Ocak ayında faizleri %45'e çıkararak sıkılaştırma döngüsünün sonuna işaret edeceği yönünde.

Erkan, yatırımcıların mevcut enflasyona değil, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar %36'ya yavaşlayacağı öngörüsüne odaklanmaları gerektiğini savundu.

JPMorgan analistleri yayınladıkları son notlarında, tahvil yatırımcılarının ya lira getirilerinin yükselmesini ya da enflasyon risklerinin azalmasını beklemeleri gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler