Ekonomiden sorumlu Baลbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Mehmet ลimลek, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) varlฤฑk yรถnetim ลirketlerinin performansฤฑnฤฑn son derece zayฤฑf olduฤunu belirterek, “Birรงok kurum devlet katkฤฑsฤฑnฤฑ bile buharlaลtฤฑrฤฑyor” dedi.
ลimลek, Anadolu Ajansฤฑ’na Tรผrkiye’deki BES’e yรถnelik deฤerlendirmelerde bulundu.
Amaรงlarฤฑnฤฑn BES’i bรผyรผtmek, vatandaลฤฑ tasarrufa teลvik etmek olduฤunu vurgulayan ลimลek, burada kurumlarฤฑn iyi bir performans gรถstermesinin รถnemine iลaret etti.
Varlฤฑk yรถnetim ลirketlerinin performansฤฑnฤฑn son derece zayฤฑf olduฤuna iลaret eden ลimลek, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Birรงok kurum devlet katkฤฑsฤฑnฤฑ bile buharlaลtฤฑrฤฑyor bir anlamda. Genel olarak konuลuyorum, kurumlarฤฑn performansฤฑ รงok iyi deฤil. Performansฤฑ son derece zayฤฑf olan kuruluลlar var. Vatandaล para koyuyor, devlet yรผzde 25 katkฤฑ yapฤฑyor ama dรถnemin sonunda yรผzde 25 getiri bile yok. ลimdi bunun sorgulanmasฤฑ lazฤฑm. Bu konularฤฑn takipรงisi olacaฤฤฑz. ฤฐlk uyarฤฑmฤฑ yaptฤฑm. Sonra oturup baลka ne tรผr tedbirler alฤฑnฤฑr, ne tรผr รงerรงeve oluลturulur, onlara bakacaฤฤฑz.”
“Otomatik katฤฑlฤฑmฤฑ ilk yarฤฑda hayata geรงirmek istiyoruz”
ฤฐลe baลlayan herkesin otomatik olarak BES’e girdiฤi, kendi geleceฤi iรงin ufak da olsa bir miktar parayฤฑ ayฤฑrdฤฑฤฤฑ model รผzerinde รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ anlatan ลimลek, “ลimdi kaรง ay kalacak, 4 ay mฤฑ 6 ay mฤฑ ona karar vereceฤiz. Baลlangฤฑรง katkฤฑsฤฑ otomatik katฤฑlฤฑmda ne kadar olacak, ona karar vereceฤiz. Buna yรถnelik devletin katkฤฑsฤฑ hangi รงerรงevede ne kadar olacak, belli bir sรผre sistemde kaldฤฑktan sonra tamamฤฑnฤฑ รงekene ne vereceฤiz, รถmรผr boyu maaล seรงeneฤini tercih edene ne kadar vereceฤiz? Bรผtรผn bu konular ลu anda konuลuluyor” diye konuลtu.
ลimลek, “Bu yฤฑlฤฑn inลallah ilk yarฤฑsฤฑnda umutluyum bunu da hayata geรงirmiล oluruz” ifadesini kullandฤฑ.
Zorunlu trafik sigortalarฤฑndaki prim artฤฑลฤฑ
Zorunlu trafik sigortalarฤฑndaki prim artฤฑลฤฑna yรถnelik bir soru รผzerine de ลimลek, รถngรถrรผlebilir, hesap verilebilir ve sรผrdรผrรผlebilir bir model kurulmasฤฑ gerektiฤini bildirdi. ลimลek, konuyla ilgili bir taslak รงalฤฑลma yaptฤฑklarฤฑnฤฑ ve Baลbakanlฤฑฤa gรถnderdiklerini hatฤฑrlattฤฑ.
Burada temel unsurun “kusur indirimi” konusunu รงรถzmek ve bu riskleri hesaplanabilir, yรถnetilebilir kฤฑlmak olduฤunu anlatan ลimลek, “Henรผz Bakanlar Kurulunda bu konu tartฤฑลฤฑlmadฤฑฤฤฑ iรงin รงok da fazla detaya girmek istemiyorum ama biz hazฤฑrlฤฑฤฤฑmฤฑzฤฑ bitirdik. ฤฐnลallah ilk fฤฑrsatta onu da gรถrรผลme imkanฤฑmฤฑz olacak. Hiรง kimse ลunu beklemesin, sistemi dรผzeltmeden primler aลaฤฤฑya inmez” deฤerlendirmesinde bulundu.







