Siyasi belirsizlik konut satışlarını artırdı

Siyasi belirsizlik konut satışlarını artırdı

Seçim sonrasına dönük belirsizlik konut talebini artırınca ilk dört ayda gerçekleşen konut satışları yüzde 22 arttı

A+A-

Konut faizlerinin mevcut seviyelerden daha fazla gerilemeyeceği öngörüsünün yanı sıra, seçim sonrası oluşabilecek belirsizlik riskini almak istemeyen yatırımcıların talebi öne çekmesinin etkisiyle konut satışlarındaki güçlü artış Nisan'da da devam ederken; ilk dört ayda gerçekleşen konut satışları yüzde 22 artışla 416,535 adede ulaştı.

Söz konusu dönemde "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ise yüzde 55 artışla çok daha sert bir yükseliş kaydetti.

TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42.7 artarak 119,317 adet oldu.

Şubat ayında yüzde 15, Mart ayında da yüzde 32.4 artan konut satışları böylece Nisan ayında da artan bir ivmeyle yükselişini sürdürdü.

Buna göre konut satışları Ocak-Nisan döneminde ise yüzde 22 artışla 416,535 adet olarak gerçekleşti.

Sektör temsilcileri; konut alımı için elverişli mevcut faiz seviyeleri, seçim sonrası oluşabilecek yeni yönetim politikaları hakkındaki belirsizlik ve farklı dinamiklerin devreye girebilme riskini almak istemeyen yatırımcı davranışları nedeniyle, seçim öncesinde yukarı ivmenin süreceğini ifade etmişti.

İpotekli satışlar da arttı

Toplam satışlara göre çok daha güçlü büyüyen ipotekli satışlar ise Nisan'da yüzde 96.5 artışla 46,063 adet olurken; Ocak-Nisan döneminde de yüzde 55 artışla 161,508 adet olarak gerçekleşti.

Söz konusu dönemde İpotekli satışların toplam satışlar içindeki payı yaklaşık yüzde 39 oldu.

TÜİK verilerine göre, yabancılara ise Nisan'da 1,847 adet konut satılırken; Ocak-Nisan'da yabancıya satış yaklaşık yüzde 18 artışla 6,115 adet olarak gerçekleşti. İlk dört ayda yabancılara en fazla konut satışı 1,975 adet ile İstanbul, 1706 adet ile de Antalya'da yapıldı.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.