Societe Generale ofisleri vergi dolandırıcılığı soruşturması kapsamında arandı.
Reuters’ın yayınladığı habere göre, Fransız yetkililer, devam eden vergi dolandırıcılığı soruşturması kapsamında Çarşamba günü üst üste ikinci gün bankanın Paris ve Lüksemburg’daki ofislerinde arama yaptı.
Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre, aramalara ek olarak bankanın üst düzey yöneticilerinin evlerinde de aramalar yapıldı ve bazı kişiler gözaltına alındı.
Societe Generale: Vergi dolandırıcılığı

Haberde, baskınların 2024 yılında Fransız bankası hakkında açılan ön soruşturma ile bağlantılı olduğu belirtildi. Soruşturma savcılık tarafından yürütülüyor ve “vergi dolandırıcılığı”, “organize veya ağır vergi dolandırıcılığı” ve “suç örgütü” iddialarını içeriyor.
Fransız bankacılık devi Societe Generale, 2024 yılı içerisinde başlatılan bir ön soruşturma kapsamında vergi kaçakçılığı iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı. Fransa Ulusal Mali Savcılığı (PNF) tarafından yürütülen soruşturma, bankanın büyük Fransız şirketleri için vergi amaçlı karmaşık finansal düzenekler kurduğuna dair şüpheler üzerine odaklanıyor.
Soruşturmanın detayları ve iddialar

Ocak 2024’te başlatıldığı belirtilen ön soruşturma, “vergi kaçakçılığına olanak sağlama”, “organize veya ağırlaştırılmış vergi kaçakçılığına olanak sağlama” ve “suç örgütü kurma” gibi ciddi iddiaları içeriyor.
İddialara göre, bankanın bir departmanı tarafından 2009 yılından bu yana Fransa ve yurt dışında, özellikle Lüksemburg merkezli olarak, müşterilerine vergi avantajı sağlamak amacıyla yasa dışı finansal yapılar oluşturuldu.
Fransız yetkililer, bu soruşturmanın daha önce gündeme gelen ve yine Societe Generale’in de adının karıştığı “Cum-Ex” olarak bilinen temettü arbitrajı skandalından ayrı ve farklı bir konu olduğunun altını çiziyor.
Cum-Ex skandalı, hisse senetlerinin temettü ödeme tarihleri etrafında alınıp satılmasıyla vergi iadelerinden haksız kazanç elde etme sistemine dayanıyordu.
