S&P 500 balonunun patlaması için ne kadar alan kaldı

S&P 500 balonunun patlaması için ne kadar alan kaldı

Societe Generale analistleri, S&P 500'ün 1990'ların teknoloji balonu seviyesine ulaşması için %25'lik bir artışa ihtiyaç olduğunu söylüyor

A+A-

New York borsasında endekslerin rekor üstüne rekor kırmasına neden olan teknoloji hisselerindeki son yükseliş, dot-com dönemiyle karşılaştırıldığında analistleri farklı yorumlara yönlendiriyor. Societe Generale analistleri, S&P 500'ün 1990'ların teknoloji balonu seviyesine ulaşması için %25'lik bir artışa ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Manish Kabra ve Alain Bokobza imzalı bir notta, S&P 500'ün dot-com dönemindeki "irrasyonel coşku" seviyesine ulaşması için  mevcut seviyesinden 6.250'ye yükselmesi gerektiği belirtildi.

Analiz, dot-com balonunun zirve yaptığı dönemde teknoloji sektörünün S&P 500'deki kar payının iki katından işlem gördüğünü ve 25x fiyat/kazanç oranına sahip olduğunu gösteriyor. Buna karşılık, bugün Nasdaq-100 kâr payının 1,25 katından işlem görürken, S&P 500'ün fiyat/kazanç oranı 20 kattır.

Microsoft, Apple ve Nvidia gibi şirketlerin son dönemdeki kazançların çoğunu sağlamasına rağmen, Kabra rallinin "rasyonel iyimserlik" ile karakterize olduğunu ve dot-com dönemindeki aşırı coşkudan uzak olduğunu vurguluyor.

S&P 500'ün yoğunlaşma göstermesine rağmen, piyasadaki yükseliş birkaç teknoloji devinin ötesine geçerek daha geniş bir hisse senedi yelpazesine yayıldı. Buna ek olarak, küresel çapta güçlü kârlar hisse senetlerindeki canlılığa katkıda bulunarak geçmişteki teknoloji merkezli coşkudan daha yaygın bir piyasa olgusuna işaret ediyor.

SocGen analistleri, dot-com dönemi ile bugünkü piyasa koşulları arasında önemli farklar olduğunun altını çiziyor. Bu farklar arasında, daha geniş bir sektör yelpazesine yayılmış büyüme, daha düşük değerlemeler ve daha sağlam bir makroekonomik arka plan yer alıyor.

Rapora göre, S&P 500'ün dot-com balonunun patlamasına benzer bir şekilde çökmesi pek olası görünmüyor. Ancak, piyasanın bazı riskler taşıdığı ve yatırımcıların dikkatli olması gerektiği de unutulmamalıdır.

Dotcom balonunun zirvesindeki irrasyonel coşku ile bugün 

Irrational exuberance at the peak of the dotcom-bubble versus today

İlgili Haberler