S&P 500 banka iflaslarından sonra en kötü haftayı tamamlayacak

S&P 500 banka iflaslarından sonra en kötü haftayı tamamlayacak

ABD hisse senetleri Silicon Valley Bank'ın n çöküşünden bu yana en kötü haftayı geride bıraktı

A+A-

ABD hisse senetleri Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşünden bu yana en kötü haftayı tamamlamaya hazırlanıyor. Dow, Jones 25 Mayıs'tan bu yana en uzun kayıp serisi olan beşinci düşüşüne yöneldi. S&P 500 endeksi Mart ayında Silicon Valley Bank'ın çöküşünden bu yana en kötü haftasını geride bırakmaya hazırlanırken üç aylık rallinin de sona eriyor olabileceğini gösterdi.

Faiz artırım dalgası ve uluslararası merkez bankacılarının şahin yorumları küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri yeniden canlandırırken, yatırımcılar tahvillerde ve ABD dolarında güvenlik aradı.

Güne kayıpla başlayan New York borsasında S&P 500 32 puan ya da %0,8 artışla 4.349'a yükseldi. Dow Jones Endüstriyel Ortalama DJIA, 204 puan ya da %0,6 düşüşle 33.741'e geriledi. Nasdaq Composite COMP, 145 puan ya da %1,1 artışla 13.484'e yükseldi.

Dow Jones'ta dört gündür devam eden düşüş, 25 Mayıs'ta sona eren beş günlük düşüşten bu yana mavi çip göstergesinin en uzun kayıp serisi. Hem S&P 500 hem de Nasdaq üç günlük kayıp serisini sonlandırarak yükselişe geçti.

Piyasaları ne yönlendiriyor
Cuma günü ABD hisse senetleri, Nasdaq için 2019'dan bu yana en uzun haftalık kazanç serisini yakalamaya hazır görünüyordu.

Analistler, Perşembe günü İngiltere, İsviçre, Norveç ve Türkiye'de yapılan faiz artışlarının ardından, merkez bankalarının faiz artışlarının küresel ekonomik büyümeye zarar verebileceği endişelerinin Cuma günü küresel hisse senetleri üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Son faiz artışları, Kanada ve Avustralya merkez bankalarının bu ayın başlarında yaptığı hamleleri takip etti.

Dünya genelinde merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almak için borçlanma maliyetlerini daha da yükseltme açıklamaları yaparken, analistler yüksek faiz oranlarının hem ekonominin sağlığı hem de hisse senedi değerlemeleri açısından olası sonuçlarına odaklanmış durumda. ABD'de Wall Street'teki analistler S&P 500 ve Nasdaq Composite değerlemelerinin yine makul olmayan ölçüde pahalı göründüğü konusunda uyarıda bulundu.

Wall Street'in önümüzdeki 12 ay boyunca şirket kazançlarına ilişkin tahminlerine dayanan S&P 500 için fiyat-kazanç oranı 19'un biraz altında. Bu, beş yıllık ortalamadan daha yüksek.

Federal Rezerv Haziran ayında faiz oranlarını sabit bırakmayı tercih ederken, Başkan Jerome Powell bu hafta Kongre'de verdiği ifadede üst düzey Fed yetkililerinin bu yıl içinde "birkaç kez" faiz artırımını güçlü bir şekilde desteklediğini yineledi.

FactSet verilerine göre, S&P 500'ün haftalık yaklaşık %1,5'lik düşüşüyle, hisse senetleri 10 Mart'tan bu yana en büyük geri çekilmeyi yapmış olacak.

S&P 500 16 Haziran'a kadar beş hafta üst üste yükselerek Kasım 2021'den bu yana en uzun kazanç serisini elde etmişti.  Teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise sekizinci haftalık yükselişini kaydederek Mart 2019'dan bu yana en uzun kazanç serisini elde etmişti.

İlgili Haberler