Petrol fiyatlarında Mayıs ayından bu yana en sert düşüş

Petrol fiyatlarında Mayıs ayından bu yana en sert düşüş

Petrol, resesyon korkuları arasında Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.

A+A-

Fed'in olası faiz artırımlarının sinyalini vermesi ve Avrupa verilerinin ekonomik yavaşlama riskini işaret etmesiyle petrol Mayıs başından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.

West Texas Intermediate bu hafta yaklaşık %4 düşerek 5 Mayıs haftasından bu yana en fazla düşüşü kaydetti.

Fed Başkanı Jerome Powell bu hafta verdiği ifadede ikinci yarıda daha fazla parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğinin sinyalini verdi. Cuma günü açıklanan veriler Almanya'da ekonomik aktivitenin Haziran ayında beklenenden çok daha fazla ivme kaybettiğini, Fransa ekonomisinin ise ikinci çeyrekte muhtemelen daraldığını gösterdi. Powell'ın yorumları doları yükseltti ve ABD para birimi cinsinden fiyatlandırılan emtiaların cazibesini azalttı.

Mizuho Securities USA vadeli işlemler bölümü direktörü Robert Yawger, "Yüksek faiz korkusu ve buna bağlı olarak ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama petrol piyasası üzerinde baskı yaratıyor" dedi. Yawger, yüksek faizlerin taşıma maliyetini de artırarak petrolün depolanmasından nakliyesine kadar her şeyi daha pahalı hale getirdiğini sözlerine ekledi.

Petrol piyasasındaki hareketlerin hızı son günlerde teknik işlemlerle daha da arttı ve hem Brent hem de WTI Mayıs başından bu yana sıkıştıkları bantların üst uçlarını test ettikten sonra keskin bir şekilde düştü.

Tüccarlar talep konusunda endişelenirken petrol arka arkaya çeyrek dönemlik kayıplara hazırlanıyor. Düşüş, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin üretim kesintilerine rağmen gerçekleşti. Piyasa sağlığının önemli göstergelerinden biri olan Brent'in hemen teslim spread'i son günlerde büyük ölçüde zayıfladı ve Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Bu haber toplam 646 defa okunmuştur
İlgili Haberler