S&P 500 boğa piyasasına girdi, yeni hedef neresi

S&P 500 boğa piyasasına girdi, yeni hedef neresi

S&P 500, Yeni Bir Boğa Piyasasına Yelken Açıyor: Tarihsel Veriler Ne Söylüyor?

A+A-

S&P 500 endeksi, Perşembe günü Ekim ayının dip noktasından %20'lik bir artışla kapanarak yeni bir boğa piyasasının başladığını teyit etti.

Bu 248 işlem günü boyunca süren boğa dönüşü, 1948'den bu yana S&P'nin yaşadığı en uzun ayı dönemiydi. Bu dirençli yükseliş, son kırk yılın en sert Federal Rezerv faiz artırım kampanyası, bölgesel bankacılık krizleri ve beklenen ekonomik durgunluğun tam olarak gerçekleşmeyişi ime gerçekleşti.

gg-010.jpg

Bank of America'nın yaptığı bir araştırmaya göre, S&P 500 endeksi bir boğa piyasasının başlangıcını takip eden ilk 12 ay içinde genellikle %92 oranında arttı. 1950'lerden bu yana herhangi bir 12 aylık dönemdeki tarihsel ortalama ise %75'ti.

Bank of America Global Research hisse senedi strateji ekibinden Savita Subramanian, Cuma günü yayınladıkları bir notta "Boğa piyasasına geri döndük. Bu da yatırımcıların hisse senetlerine olan ilgisini yeniden canlandırabilir. Eğer yatırımcılar tahvillerde düşük getiri veya negatif fırsat maliyeti hissederlerse - büyük ihtimalle reel faizlerin yükselmesi durumunda - hisse senetlerine, özellikle de yükselen reel faizlerden yararlanan (döngüsel) hisse senetlerine yönelmeye teşvik edilmelidirler," " dedi.

Tarih, hisse senetleri için ortalama yükseliş yolunun doğrusal olmayabileceğini gösteriyor. 1956'dan bu yana hisse senetlerinin 52 haftanın en düşük seviyesinden %20 yükseldiği 13 dönemi inceleyen Carson Group Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick'in bulgularına göre ilk üç ayda hisse senetleri genellikle dalgalı bir seyir izlemiş, gösterge endeks boğa piyasası bölgesine girdikten sonraki ilk ayda ortalama %0,5 düşmüş.Ancak uzun vadede işler fazlasıyla olumlu gitmiş. Detrick'in araştırmasına göre, S&P 500 piyasanın en düşük seviyelerinden %20 yükseldikten sonraki altı ayda ortalama %10 ve sonraki 12 ayda %17,7 getiri sağladı.

Detrick, "Tüm yıl boyunca söylediğimiz gibi, hisse senetlerinin bu yıl iyi performans göstermesini beklemeye devam ediyoruz ve yukarı doğru hareket sağlam bir şekilde yerinde ve bunun gibi çalışmalar fikrimizi değiştirmek için çok az şey yapıyor" dedi.

Ancak, hisse senetlerinin fiyatının hemen artması o kadar kolay değil. Çarşamba günü piyasalar, Federal Rezerv'in faiz artırım sürecini durdurmasını bekliyor. Ancak ekonomistler, Federal Rezerv'in duraklamasının maliye politikasının "gecikmeli etkisini" beklerken gerçekleşeceğine inanıyorlar.

Bu durumda, ekonomik büyüme yavaşlayabilir ve bu da enflasyonun düşmesine, fakat aynı zamanda kazanç artışını baskılamaya yol açabilir. Morgan Stanley kısa bir süre önce bu senaryoyu öngörerek, yıl sonuna kadar şirket karlarında %16'lık bir düşüş beklediğini açıkladı. 

İlgili Haberler