S&P 500, Dow Jonesve Nasdaq başkanlık seçiminden nasıl etkilenecek

S&P 500, Dow Jonesve Nasdaq başkanlık seçiminden nasıl etkilenecek

2024 ABD Başkanlık Seçimleri Piyasalarda Belirsizlik Yaratıyor. Peki Beyaz Saray Savaşı Wall Street'i Nasıl Etkileyecek?

A+A-

ABD'de Beyaz Saray için verilen mücadele New York borsasının gündemine artık daha da net bir şekilde girmeye başladı. Yatırımcılar, bir yandan açıklanan şirket mali tabloları ve para politikasını yakından takip ederken, diğer yandan 2024 ABD başkanlık seçimlerinin piyasaları nasıl etkileyebileceğini de merak ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden perşembe günü yaptığı konuşmada, kurumlar vergisinin artırılmasını önerdi. Rakibi Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise 2017'de şirketler ve zenginler için vergileri düşüren bir yasa imzalamıştı. Biden ayrıca kendi yönetimi altındaki ekonomik ilerlemeyi de konuşmasında vurguladı.

aa-006.png

Uzmanlar, bu önerilerin ve adayların önümüzdeki aylarda açıklayabileceği diğer planların varlık fiyatlarını nasıl etkileyeceğini tahmin etmenin zor olduğunu söylüyor. Seçim sonucunda, önemli yasal değişiklikleri yürürlüğe koymayı zorlaştıracak şekilde Kongre'nin bölünmüş olması bekleniyor.

Buna rağmen, bazı stratejistler siyasi ortamın şu anda piyasaları etkileyen diğer faktörlerle nasıl etkileşebileceğini değerlendiriyor. Bu faktörler arasında yapay zekânın iş dünyasında yarattığı heyecan ve Federal Rezerv'in olası para politikası ayarlamalarının zamanlamasına ilişkin gelişen beklentiler yer alıyor. S&P 500 endeksi yılbaşından bu yana yaklaşık %7,4 yükseldi ve rekor seviyeye yakın seyrediyor.

Seçim Sonucu Piyasaları Nasıl Etkileyebilir?

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü Küresel Piyasa Stratejisi Başkanı Paul Christopher, "Yatırımcıların şu anda çok fazla gündemi olduğu ve siyasetin daha belirgin bir rol oynamaya başladığı açık. Bu sıkı yarış göz önüne alındığında, sonucu tahmin etmek çok zor," dedi.

Kamuoyu yoklamaları 81 yaşındaki Biden ile 77 yaşındaki Trump arasında yakın bir yarış olduğunu gösteriyor. Son dönemde ABD ekonomisi diğer birçok yüksek gelirli ülkeden daha iyi performans gösterirken, anketler Amerikalıların genellikle ekonomik konularda Trump'a daha yüksek puan verdiğini gösteriyor.

Biden'ın önerileri arasında, 2022 temiz enerji yasasının bir parçası olarak güvence altına aldığı bir önlem olan, 1 milyar doların üzerinde kâr bildiren şirketler için kurumlar asgari vergisinin %21'e yükseltilmesi de yer alıyor. Ayrıca, 100 milyon doları aşan varlığa sahip Amerikalılar için gelir üzerinden %25 asgari vergi uygulanmasını öngören "milyarder vergisi" teklifini yeniden gündeme getirme sözü verdi.

Wells Fargo analistlerine göre, seçim sonucu ne olursa olsun, maliye politikası muhtemelen bir sonraki yönetim için en önemli öncelik olacak.

Cumhuriyetçilerin kazanması, 2017 vergi indirimlerinin uzatılmasına yol açarak potansiyel olarak daha yüksek enflasyona neden olabilir. Buna karşılık Demokratların kazanması, yüksek gelirli hane halkları ve şirketler için daha yüksek vergiler anlamına gelebilir.

Borsada Seçim Yılı Trendleri ve Ekonomik Göstergeler

Tarihsel veriler, bir başkanın yeniden seçilmek istediği yıllarda S&P 500'ün ortalama %15,5'lik bir artış kaydettiğini ve İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan bu yana bu dönemlerdeki genel ortalama yıllık getirinin %12,8 olduğunu gösteriyor.

Ancak, seçim yılları genellikle artan dalgalanmalara da sahne oluyor. BofA Global Research analistleri, önceki seçim yıllarında Cboe Volatilite Endeksi'nin ikinci çeyrekten Kasım ayına kadar ortalama %25 oranında yükseldiğini belirtti.

Son trendler de Biden'ın lehine olabilir. LPL Financial verilerine göre, 1976'da Süper Salı'nın ortaya çıkışından bu yana, S&P 500'ün ön seçimden önceki yılbaşından bugüne kadarki kazançları, başkanın siyasi partisinin seçimi %80 oranında kazanmasıyla aynı seviyeye geldi. Ancak firma, S&P 500'ün Trump'ın ulusal anketlerdeki konumuyla birlikte yükseldiğini de belirtti.

TÜFE'ye Odaklanma

Siyasi ortamın yanı sıra, yatırımcılar Federal Rezerv'in para politikası yönünü ölçmek için yakın vadeli ekonomik verileri yakından takip ediyor.

Cuma günü açıklanan Çalışma Bakanlığı verileri, ABD'de istihdam artışının Şubat ayında hızlandığını gösterdi. Bununla birlikte, işsizlik oranındaki artış ve ücret artışlarındaki ılımlılık, Haziran ayında faiz indirimi olasılığını masada tuttu.

Yatırımcılar, enflasyonun politika yapıcıların önümüzdeki aylarda borçlanma maliyetlerini düşürmeyi düşünmelerine yetecek kadar azalıp azalmadığına dair daha fazla bilgi edinmek için 12 Mart'taki ABD tüketici fiyatları verilerini merakla bekliyor.

ClearBridge Investments'ın ekonomi ve piyasa stratejisi müdürü Jeff Schulze yayınladığı bir notta "Önümüzdeki hafta zayıf bir TÜFE verisi ile birlikte ücret artışının devam etmesi, FOMC'nin enflasyonun hedefe döndüğüne dair güvenini artırabilir ve faiz indirimi olasılığını potansiyel olarak ilerletebilir," diye yazdı.

İlgili Haberler