S&P 500, düzeltmesini tamamladı, geri çekilme bölgesinden çıktı

S&P 500, düzeltmesini tamamladı, geri çekilme bölgesinden çıktı

ABD'de tahvil getirilerinin düşüşü, hisse senedi rallisini destekledi. S&P 500, geri çekilme bölgesinden çıktı

A+A-

ABD hisse senetleri Pazartesi günü güçlü ralliye devam ederek S&P 500 endeksinin Şükran Günü tatili öncesinde düzeltme bölgesinden çıkmasına yardımcı oldu.

S&P 500 endeksi, sadece 16 işlem gününde düzeltme bölgesinden çıktı ve bu, son 10 yılın en hızlı geri dönüşü olarak katıytalar geçti.

Düzeltme, bir hisse senedi ya da hisse senedi endeksinin fiyatı, önceki zirvesinin en az %10 altında kapandığında gerçekleşirken, çıkış ise düzeltmenin en düşük seviyesinin en az %10 üzerinde bir bitişle ortaya çıkıyor. S&P'nin son düzeltmesinden çıkması için 4.529,11 ya da daha yüksek bir seviyede kapanması gerekiyordu.

NorthEnd Private Wealth'in baş yatırım yetkilisi Alex McGrath, hisse senetlerinde yaşanan keskin toparlanmanın tahvil getirilerinin düşüşüne bağlı olduğunu söyledi. 

Yatırımcıları diken üstünde tutan şey, uzun vadeli tahvil getirilerindeki çalkantılar oldu. 10 yıllık ve 30 yıllık Hazine tahvil getirileri, Ekim ayındaki yaklaşık %5'lik 16 yılın en yüksek seviyesinden dramatik bir şekilde aşağıya doğru hareket etti. Bu gelişme, son üç haftada hisse senetlerini yukarı taşıdı.

Dow Jones Market Data'ya göre, 10 yıllık tahvil getirisi Pazartesi günü %4,421 seviyesindeyken, 30 yıllık %4,574 ile yaklaşık iki ayın en düşük seviyesinde.

Daha yüksek tahvil getirileri hane halkı, şirketler ve ABD hükümeti için daha maliyetli borçlanma koşulları anlamına geliyor. Yatırımcılar, ekonominin yavaşladığına ve enflasyonun daha da gevşediğine dair işaretlerin, Federal Rezerv'in bu döngüde faiz oranlarını artırmayı bitirebileceğine ve muhtemelen gelecek yıl faiz oranlarını düşüreceğine giderek daha fazla ikna oldular.

Ancak, farklı düşünenler de var. UBS Global Wealth Management Amerika yatırım ofisi varlık tahsisi başkanı Jason Draho, rallinin devam edip etmeyeceğine dair bazı belirsizlikler olduğunu söyledi. Draho, "Birçok iyi haber zaten fiyatlandırıldı ve yatırımcılar, S&P 500'ün üç haftada yaklaşık %10 artarak yazın en yüksek seviyesinden %2'den daha az bir mesafede kalmasıyla ralliyi kovalamakta isteksiz olabilirler," diyor.

NorthEnd Private Wealth'ten McGrath ise, hisse senedi fiyatlarındaki keskin yükselişin Fed yetkililerinin faiz oranları konusunda daha sert konuşmalarını tetikleme riski taşıdığını ve bunun da piyasaları sarsabileceğini söyledi.

 

İlgili Haberler