S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones faiz indirimi kaygısıyla kayıpla kapanış yaptı

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones faiz indirimi kaygısıyla kayıpla kapanış yaptı

Fed'in yapışkan enflasyon nedeniyle faiz indirimini öteleyeceği endişeleri S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endekslerinde satış getirdi.

A+A-

Perakende satışların Fed'in faizleri düşürmek için acele etmeyeceğine dair beklentileri güçlendirmesi Wall Street'e teknoloji hisseleri öncülüğünde satış getirdi.

İran'ın hafta sonu İsrail'e düzenlediği saldırının ardından jeopolitik endişelerin artması, İsrail'in İran'a yanıt vermeye hazırlardığı haberlerinin etkisiyle Wall Street'teki büyük hisse senetleri günü önemli kayıplarla kapattı.

Dow Jones Sanayi Endeksi 248 puan ya da %0,65 düşerken, S&P 500 %1,20  ve Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,55 düşüşle kapandı. Salesforce Inc. kapanış zilinde %7,28'lik düşüşle her ikisinde de en kötü performansı sergileyen şirket oldu. Nasdaq 100 %1,65 oranında düştü. Atlassian Corporation PLC %7,11'lik düşüşle en büyük katkıyı sağladı.

Microsoft Corp., Apple Inc. ve Nvidia Corp. faiz oranına duyarlı teknoloji alanındaki düşüşlere öncülük etti. ABD hisse senetlerindeki geri çekilmeye karşı koruma sağlayan bir aylık satım opsiyonlarının priminin Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasıyla volatilite canlandı. Wall Street'in "korku göstergesi" VIX, bu yıl görülmemiş seviyelere ulaştı.

Piper Sandler'dan Craig Johnson, "Hisse senetleri yükseliş trendlerini ihlal etmeye ve geri çekilmeye başladı. Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması bekleniyor. Kazanç sezonu başlarken daha temkinli ve taktiksel bir yaklaşım tercih ediliyor." dedi.

S&P 500 5.100 puanın altına inerek neredeyse son iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 %1,5'in üzerinde değer kaybetti. Her iki gösterge de 50 günlük hareketli ortalamalarını aştı - bu birçok grafikçi tarafından düşüş sinyali olarak görüldü. Bankalar, Goldman Sachs Group Inc. şirketinin sürpriz kârıyla daha iyi performans gösterdi.

Morgan Stanleyn E*Trade'den Chris Larkin, "Eğer S&P 500 geçen Eylül ayından bu yana ilk üç haftalık kayıp serisinden kaçınacaksa, yatırımcıların yapışkan enflasyon nedeniyle faiz indirimlerinin erteleneceği endişelerini geride bırakması gerekecek. Yakın vadede bu, kazanç sezonunun ilk tam haftasının belirlediği tona bağlı olabilir, ancak Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler bir joker olmaya devam ediyor" dedi.

Apollo Global Management'tan Torsten Slok, kolay finansal koşullardan kaynaklanan güçlü kuyruk rüzgarının, Mart ayındaki tüketici harcamaları da dahil olmak üzere enflasyonu ve büyümeyi artırmaya devam ettiğini söyledi ve Fed'in 2024'te faiz oranlarını düşürmeyeceği iddiasını sürdürdü.

Dalgalı bir seansta, S&P 500 erken bir yükselişi sildi ve %1'in üzerinde düştü. Microsoft Corp., Apple Inc. ve Nvidia Corp. faiz oranına duyarlı teknoloji alanındaki düşüşlere öncülük etti. ABD hisse senetlerindeki geri çekilmeye karşı koruma sağlayan bir aylık satım opsiyonlarının priminin Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasıyla volatilite canlandı. Wall Street'in "korku göstergesi" VIX, bu yıl görülmemiş seviyelere ulaştı.

Piper Sandler'dan Craig Johnson, "Hisse senetleri yükseliş trendlerini ihlal etmeye ve geri çekilmeye başladı," dedi. "Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması bekleniyor. Kazanç sezonu başlarken daha temkinli ve taktiksel bir yaklaşım tercih ediliyor."

S&P 500 5.100'ün altına inerek neredeyse son iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 %1,5'in üzerinde değer kaybetti. Her iki gösterge de 50 günlük hareketli ortalamalarını aştı - bu birçok grafikçi tarafından düşüş sinyali olarak görüldü. Bankalar, Goldman Sachs Group Inc. şirketinin sürpriz kârıyla daha iyi performans gösterdi.

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi dokuz baz puan artarak %4,62'ye yükselirken, iki yıllık tahvillerin getirisi %5'e yaklaştı. Tahviller, JPMorgan Chase & Co. ve Wells Fargo & Co.'nun ABD yüksek dereceli tahvil piyasasına girmesiyle de baskı altında kaldı ve sonuçların ardından bankaların tahvil satışlarının muhtemel geçit töreninin ilki oldu.

West Texas Intermediate kısa bir süreliğine altına düştükten sonra 85$ seviyesini geri aldı ve altın Orta Doğu'da gerilimin tırmanacağı endişesiyle yükseldi. İsrailli üst düzey askeri yetkililer, İran'ın hafta sonu gerçekleştirdiği saldırıya karşılık vermekten başka seçenekleri olmadığını yineledi.

ABD perakende satışlarının Mart ayında tahminlerin üzerinde artması ve bir önceki ayın daha yüksek revize edilmesi, şaşırtıcı derecede güçlü bir ekonomiyi beslemeye devam eden dirençli tüketici talebini ortaya koydu. Güçlü işgücü piyasası hane halkı talebini desteklediği sürece, enflasyonun yerleşik hale gelme riski vardır.

Morgan Stanley'den E*Trade'den Chris Larkin, "Eğer S&P 500 geçen Eylül ayından bu yana ilk üç haftalık kayıp serisinden kaçınacaksa, yatırımcıların yapışkan enflasyon nedeniyle faiz indirimlerinin erteleneceği endişelerini geride bırakması gerekecek," dedi. "Yakın vadede bu, kazanç sezonunun ilk tam haftasının belirlediği tona bağlı olabilir, ancak Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler bir joker olmaya devam ediyor."

Apollo Global Management'tan Torsten Slok, kolay finansal koşullardan kaynaklanan güçlü kuyruk rüzgarının, Mart ayındaki tüketici harcamaları da dahil olmak üzere enflasyonu ve büyümeyi artırmaya devam ettiğini söyledi ve Fed'in 2024'te faiz oranlarını düşürmeyeceği iddiasını sürdürdü.

BIST'te 15 hissede uygulanan bu tedbirler 15 Nisan'da kalkıyor

BIST'te 15 hissede uygulanan bu tedbirler 15 Nisan'da kalkıyor

Borsa İstanbul'da 15 hisse senedinin işlemlerinde uygulanan tedbirler yarın (15 Nisan) kalkıyor

İş Yatırım'ın 15 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

İş Yatırım'ın 15 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 4 hisse

15 Nisan'da hareketli olması beklenen ARCLK, AKBNK, TUPRS ve TAVHL hisselerinde teknik görünüm

15-19 Nisan bilanço açıklayacak BIST şirketleri

15-19 Nisan bilanço açıklayacak BIST şirketleri

Borsa İstanbul'da bayram tatili sonrası bilanço açıklayacak şirketlere dikkat

İlgili Haberler