S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones hisse senetlerinde büyük bir balon mu oluştu?

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones hisse senetlerinde büyük bir balon mu oluştu?

Yapay zekadan güç alan Nvidia (NVDA) önderliğinde ABD hisse senetlerinde yükseliş trendi sürüyor. Peki S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endekslerinde büyük bir balon oluşumu mu var? Stratejistler bu soruya farklı yanıtlar veriyor.

A+A-

Bloomberg News'un haberine göre, ABD hisse senetlerinde bir balon oluşumu olup olmadığı sorusuna stratejistler farklı yanıktlar veriyor.

JPMorgan Chase & Co. baş piyasa stratejisti Marko Kolanovic'e göre, ABD hisse senetlerindeki dramatik ralli ve Bitcoin'in 60.000 $'ın üzerine hızlı yükselişi balon sinyalleri veriyor. Kolanovic'e göre bu gelişmeler piyasada biriken köpüğün bir göstergesi - varlık fiyatları sürdürülemez bir hızla yükseldiğinde tipik olarak bir balondan önce gelen koşullar.

Kolanovic, Wall Street'ten hızla yükselen ve 1990'ların sonundaki dot-com patlamasını ya da hisse senedi fiyatlarının hızla yükseldiği ve ardından patladığı 2021'deki pandemi sonrası çılgınlığı hatırlatan uyarılar korosuna katılıyor.

Bu arada, Goldman Sachs Group Inc. stratejisti David Kostin ise Big Tech'in yüksek değerlemelerinin temeller tarafından desteklendiğini savunarak riskli havanın haklı olduğunu düşünenler arasında yer alıyor.

Kolanovic müşterilerine yazdığı bir notta, piyasanın "düşük volatilite ve köpük oluşumu ile" ilerlediğini belirtti.

"Hisse senetleri bu yıl, tahvil getirileri yükselirken ve faiz indirimi beklentileri gevşerken bile yükseldi" ifadelerini kullanan Kolanovic, "Yatırımcılar getirilerdeki artışın ekonomik hızlanmayı yansıttığını varsayıyor olabilir, ancak 2024 için kazanç tahminleri düşüyor ve piyasa döngü konusunda fazla kayıtsız görünüyor" dedi.

Buna karşılık Goldman'dan Kostin, bu dönemin, hisse senedi fiyatlarının aniden, tipik olarak değerlerinin ötesine geçtiği tarihteki diğer dönemlerden farklı olduğunu söyledi. Daha önceki benzer örneklerin aksine, "aşırı değerlemelerin" genişliği bu kez çok daha sınırlı ve bu katlarda işlem gören hisse senetlerinin sayısı 2021'deki zirveden keskin bir düşüş gösterdiğini vurguladı.

Kostin, "2021'deki "ne pahasına olursa olsun büyüme" zihniyetinin aksine, yatırımcılar çoğunlukla endeksteki en büyük büyüme hisseleri için yüksek değerlemeler ödüyorlar. Muhteşem 7'nin değerlemesinin şu anda temelleri tarafından desteklendiğine inanıyoruz" dedi.

İlgili Haberler