S&P 500 ve Nasdaq yatırımcılarının yanıtını aradığı 6 önemli soru

S&P 500 ve Nasdaq yatırımcılarının yanıtını aradığı 6 önemli soru

2023'ün ikinci yarısı yaklaşırken ABD hisse senedi yatırımcılarının karşı karşıya olduğu altı önemli soru

A+A-

ABD borsası, bankacılık sektöründeki çalkantılardan ekonominin sağlığına ilişkin yinelenen şüphelere kadar pek çok engele rağmen bu yılın ilk yarısında yükselişini sürdürdü.

İlk yarının bitmesine iki gün kala, 2022'deki sert düşüşünün ardından birçok analisti şaşırtan bir toparlanma S&P 500 2023'te %14 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ise %29,9 değer kazanarak son 40 yılın en iyi ilk yarısını tamamlama yolunda ilerliyor.

Eğer tarih bir rehber ise, hisse senetlerinin güçlü başlangıcı ikinci yarıda onlara bir kuyruk rüzgarı sağlayabilir. CFRA baş yatırım stratejisti Sam Stovall'a göre, 1945'ten bu yana S&P 500 ilk altı ayda en az %10 yükseldiğinde yılın ikinci yarısında ortalama %8 artış gösterdi.

İşte yatırımcıların piyasanın beklentilerini değerlendirirken yanıtını aradıkları altı temel soru:

RESESYON NE OLDU?

ABD ekonomisi, Federal Rezerv'in agresif para politikası sıkılaştırması karşısında dirençli olduğunu kanıtladı ve şimdiye kadar birçok tahmincinin 2023'ün başında öngördüğü bir durgunluğa girmedi.

Bu yıl resesyon artık daha az olası bir senaryo olarak görülse de ekonomik endişeler ortadan kalkmış değil. New York Merkez Bankası tarafından bu ayın başlarında Hazine getiri eğrisine dayalı olarak yürütülen bir resesyon olasılığı modeli, önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon olasılığını %71 olarak öngördü.

UBS analistleri, "Yumuşak iniş ihtimali, en azından yatırımcıların zihninde, yılın başlarında ihtimal dışı iken şimdi oldukça mümkün hale geldi. Elbette bu olumlu piyasa senaryosu, enflasyon ve istihdam verilerinin hayal kırıklığı yaratması halinde hızla buharlaşabilir," diye yazdı.


Bazı analistler, Refinitiv IBES verilerine göre S&P 500 şirketleri için 2023 yılında %1,4 artması beklenen kurumsal kazanç tahminlerinin, bir gerileme yaşanması halinde keskin bir şekilde düşürülmesi gerekeceğinden de endişe ediyor.


ENFLASYON NE KADAR HIZLI DÜŞECEK?

Yıllık enflasyon oranı geçtiğimiz yaz son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığından bu yana yarı yarıya düşmüş olsa da Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya başlamadan önce görmek istediği %2 seviyesinin oldukça üzerinde seyrediyor. Fed bu ay faiz artırımlarına ara verdi ancak Temmuz ayında faizleri tekrar artırması bekleniyor.


Bazı yatırımcılar ılımlı enflasyonun dirençli büyüme ile birleşmesini varlık fiyatları açısından olumlu bir Goldilocks senaryosu olarak görüyor.

BORSADAKİ RALLİ BÜYÜYEBİLİR Mİ?

Apple ve Nvidia gibi bir avuç megacap hisse S&P 500'ün rallisini yönlendiriyor ve bu durum daha fazla hisse senedi katılmadıkça kazançların sürdürülebilir olmayabileceği endişesi yaratıyor.

S&P 500 bu yıl %14 değer kazanırken, endeksin eşit ağırlıklı versiyonu sadece %4,2 değer kazandı.

HSBC analistleri yakın tarihli bir raporda, iki endeks arasındaki farkın en son dot-com balonu sırasında görülen seviyelerde olduğunu belirtti.

Bankanın analisti, "En büyük şirketlerin hisse senedi getirilerinin yoğunlaşmasının sonsuza kadar devam etmesi pek olası değil" diye yazdı.


YAPAY ZEKA FİNANSAL MEYVELERİNİ NE ZAMAN VERECEK?

Yapay zekâ alanındaki ilerlemelere duyulan heyecan, hisse senetlerinin yükselmesine ve kazanç tahminlerinin artmasına yardımcı oldu. 

Refinitiv Datastream'e göre S&P 500 teknoloji sektörü (.SPLRCT) şu anda ileriye dönük kazançların 27 katı fiyat ile işlem görüyor. Bu, dot com balonu sırasında ulaşılan seviyelerin oldukça altında olsa da, ortalama 20,9 kat kazancın da üzerinde.


ZAYIF NOKTALAR NEREDE?

Silicon Valley Bank'ın mart ayında iflas etmesiyle ortaya çıkan bankacılık sektörü krizi, birçok kişinin korktuğu gibi sistemik bir faciayla sonuçlanmadı. Ancak yatırımcılar yine de Fed'in son yıllardaki en agresif faiz artırım döngüsüyle daha da kötüleşen diğer finansal sistem kırılganlıkları için tetikte olmaya devam ediyor. 
Bu alanlardan biri de, pandemi nedeniyle boş kalan ofis alanlarından kaynaklanan ticari gayrimenkullerin yarattığı endişe.

HİSSE SENETLERİ TAHVİL VE NAKİTLE REKABET EDEBİLİR Mİ?

Yükselen faizler sabit gelirli varlıkların ve nakit paranın getirilerini son on yılların en yüksek seviyelerine çıkararak yatırımcılara nihayet hisse senetlerine bir alternatif sundu. Bu durum bu yıl şimdiye kadar hisse senedi getirilerini engellemiş gibi görünmüyor, ancak oranların yüksek olmaya devam etmesi halinde hisse senetlerinin cazibesini azaltabilir.

Truist Advisory Services'e göre, S&P 500'ün kazanç getirisini 10 yıllık Hazine bonosunun getirisine karşı ölçen hisse senedi risk primi, hisse senetlerini on yıldan uzun bir süredir en az cazip seviyelerine getiriyor.

İlgili Haberler