Apple hisseleri yeni zirvesini gördü yatırımcı için risk iyice büyüdü

Apple hisseleri yeni zirvesini gördü yatırımcı için risk iyice büyüdü

Apple hisseleri Salı günü yeni bir zirveye ulaştı, ancak hisse senedi satışlara neden olabilecek sorunlara karşı bağışık değil.

A+A-

Apple hisseleri Salı öğleden sonra %1,5 artışla 188,06 dolardan kapandı. Dow Jones Market Data'ya göre bu, şirketin 2023 yılı için beşinci yeni rekorunu işaret ediyor.

Apple hisse senedi bu yıl şimdiye kadar %45 artış göstererek yükselişe geçti. Teknoloji hisseleri genel olarak sağlam bir altı ay geçirdi; yapay zekayı çevreleyen yatırımcı heyecanı Nasdaq Composite'in 2023'te %30 yükselmesine yardımcı oldu.

Ancak Apple'a yardımcı olan tek faktör yapay zeka değil. Şirket Mayıs ayında güçlü kazançlar bildirdi ve yatırımcılar Apple'ın yeni duyurduğu 15 inç Macbook Air dizüstü bilgisayarının ve Vision Pro kulaklığının satışlar için neler yapabileceği konusunda heyecan duyuyor. Yatırımcılar ayrıca Apple'ın Eylül 2023'te piyasaya sürmesi beklenen iPhone 15'i için de hazırlanıyor.

Ancak, hisseleri şu anda ileriye dönük kazançlarının 28,8 katından işlem gören Apple, ABD'deki bir resesyondan hala sert bir şekilde etkilenebilir.

Apple'ın gelirlerinin büyük bir kısmı ürün satışlarından kaynaklanıyor: 51,3 milyar dolar, yani şirketin ikinci çeyrek gelirlerinin %54'ü iPhone'dan elde edildi. Ekonomik durgunluktan etkilenen tüketicilerin Apple ürünlerini satın alma ya da App Store veya Apple Music üzerinden hizmetlere ödeme yapma olasılığı azalabilir ve bu da şirketin cirosunu etkileyebilir.

UBS analisti David Vogt, iPhone satışları ve hizmet gelirlerindeki potansiyel yavaşlamayı gerekçe göstererek Apple'ı 12 Haziran'da 190 $ fiyat hedefiyle Satın Al'dan Nötr'e düşürdü.

Vogt "Zorlu rakipler, makro rüzgarlar ve iPhone kurulu tabanındaki yavaşlayan büyüme, FY23 ve FY24'te Hizmet geliri büyümesinde önemli bir yavaşlamaya neden olacak" diye yazdı.

Risklere dikkat çeken tek analist Vogt değil. Hisseyi 188 dolar fiyat hedefiyle değerlendiren Monness Crespi Hardt analisti Brian White, bu ayın başlarında bir araştırma notunda "Apple ürün portföyünü genişletmeye ve yeni inovasyonlar üzerinde çalışmaya devam etti. Bununla birlikte, yakın vadeli makroekonomik ortamın ve jeopolitik manzaranın zorluklar teşkil ettiğine inanıyoruz."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler