S&P 500'de 2023 için alınabilecek en iyi 10 hisse senedi

S&P 500'de 2023 için alınabilecek en iyi 10 hisse senedi

U.S. News'in 2023'te satın alınabilecek en iyi 10 hisse senedi listesi S&P 500'ün %7,2'lik kazancına kıyasla 24 Mayıs'a kadar %9,7 artış gösterdi. İşte o hisseler:

A+A-

2022 yılı borsa için kötü bir yıl oldu. Temettüler hesaba katıldıktan sonra bile, S&P 500 %19,4 düşerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ta hisseler %33,1 değer kaybetti. Wall Street'teki satışların arkasındaki etkenler aslında çok tanıdık: Enflasyon, yükselen faiz oranları, devam eden resesyon korkuları ve Rusya-Ukrayna savaşı yatırımcıların görmezden gelemeyeceği bir endişe çığına dönüştü ve "riskten uzak durma" refleksinin piyasalara hakim olmasıyla birçok hisse senedi darbe aldı. Neyse ki bu durum, yatırımcıların 2023'e girerken büyük şirket hisselerini indirimli bir şekilde almaları için bir fırsat ortaya çıkardı.

U.S. News her yıl, önümüzdeki yıl için satın alınabilecek 10 hisse senedi seçiyor. İşte 2023 yılı için satın alınabilecek en iyi 10 hisse senedi ve her birinin temettüleri de içeren toplam getirilere göre bugüne kadar nasıl bir performans sergilediğini gösteren değerlendirmesi:

apple-001.jpg

Listedeki 10 şirketin bu yıl 24 Mayıs'a kadar olan getiri performansı

 

Apple Inc. (AAPL)

Listede ilk sırada, petrol devi Saudi Aramco gibi devlet destekli devleri hariç tutarsanız, dünyanın en büyük halka açık şirketi olan Apple var. Diğer teknoloji hisseleri gibi, AAPL hisseleri de 2022'de resesyon korkuları ve yükselen faiz oranlarının sektördeki yatırımcıları ürkütmesi nedeniyle zor bir dönem geçirdi. 2022'deki Apple için nadir görülen %26,4'lük bir geri çekilmenin ardından, Apple şu anda kazançlarının yaklaşık 28 katından işlem görüyor ve yatırımcılara 2,7 trilyon dolarlık iPhone üreticisine yatırım yapmak için iyi bir fırsat sunuyor. Teknoloji devinin ikinci çeyrek satışları ilk çeyreğe kıyasla %3 düşmüş olsa da, Apple yine de Wall Street'in kazanç beklentilerini aştı ve yüksek marjlı hizmetler segmentindeki gelir 21 milyar dolara ulaştı. AAPL hisseleri 2022'deki sıkıntılarından kurtuldu ve hisseler 2023'te 24 Mayıs'a kadar %32,6 arttı.


Dutch Bros Inc. (BROS)

Apple gibi devasa, köklü şirketler yatırımcılara bir miktar istikrar sunabilirken, daha küçük şirketler büyüme için daha fazla alana sahiptir. Karşılaştırma yapmak için, yaklaşık 5 milyar dolar değerinde olmasına rağmen Apple'ın yaklaşık %0,2'si büyüklüğünde olan ve hızla genişleyen kahve zinciri Dutch Bros'u ele alalım. Gelirleri 2022 yılında %48,4 artarak çığ gibi büyüdü. Kuruluşu Batı Yakası'na dayanan Dutch Bros'un şubelerinin neredeyse tamamı Batı ve Güneybatı'da yer alıyor ve geçen yılın sonuna kadar 14 eyalette 671 şubesi bulunuyordu. Arabaya servis mağazalarının az yer kaplaması, açılmalarının nispeten ucuz olduğu ve daha hızlı genişlemeye olanak tanıdığı anlamına geliyor. Bu da rakamlara yansıyor: Dutch Bros 2022'de 133 yeni mağaza açtı, ki bu da %25'lik bir lokasyon büyümesine denk geliyor. Şirketin hisseleri 2023 yılına hızlı bir başlangıç yapmış olsa da, analistlerin beklentilerinin altında kalan üç aylık kazanç raporunun ardından Mayıs ayı başında düşüşe geçti. Hisseler 24 Mayıs itibariyle hala %4,3 artışta.


Citigroup Inc. (C)

Sırada, hem perakende hem de yatırım bankacılığı kolları olan 90 milyar dolarlık çok uluslu bir banka olan Citigroup var. Citigroup'un yatırımcılarına sunduğu avantajlar iki yönlü: Birincisi, %4,6'lık sağlıklı bir temettü getirisi ödüyor ki bu da artan faiz oranları ve yüksek enflasyon ortamında hissedarlar için güzel bir tampon. Daha da önemlisi, Citigroup'un ödemelerini finanse etmek için kazançlarının %30'undan daha azını kullanmasıyla bu temettü zaman içinde sürdürülebilir nitelikte . Yüksek temettüsünün yanı sıra Citigroup, mevcut seviyelerde değerli bir hisse senedi gibi görünmekte; ileriye dönük kazançların yaklaşık yedi katı ve defter değerinin sadece 0,47 katı ile işlem görüyor. Ünlü yatırımcı ve finans gurusu Warren Buffett, 2022'nin ilk çeyreğinde Citigroup hissesi almaya başladı ve Berkshire Hathaway Inc. şu anda şirkette yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir hisseye sahip. Citigroup hisseleri 2023'te 24 Mayıs'a kadar %0,4 artış gösterdi.

 

Amazon.com Inc. (AMZN)

İnternet perakendecisi Amazon da 2023 için satın alınabilecek en iyi 10 hisse senedinden biri seçildi. E-ticaret devi, hisselerinin %50 değer kaybettiği sefil bir 2022 yılı geçirdi. Nedenler arasında maliyet enflasyonu, sıkı bir işgücü piyasası, tedarik zinciri zorlukları ve azalan tüketici güveni vardı. Bununla birlikte piyasa, baş tacı Amazon Web Services, büyük, hızlı büyüyen ve muazzam kârlı bulut hizmetleri kolu olan Amazon'u silmek için çok hevesliydi. AWS'nin yıllık geliri 85 milyar doların üzerinde. Bulut hizmetleri alanındaki rakibi Microsoft  satışlarının yaklaşık 10 katı fiyatla işlem gördüğüne göre AWS'nin değeri 850 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Amazon'un yaklaşık 1 trilyon dolarlık değerlemesinde yatırımcılar, şirketin 2022'de 434 milyar dolar satış yapan devasa operasyonlarının geri kalanını yaklaşık 150 milyar dolara elde etmiş oluyor. AMZN, 2023 yılında şimdiye kadar iyi bir seçim olduğunu kanıtladı ve hisseler 24 Mayıs'a kadar %39 arttı.

 

Walt Disney Co. (DIS)

Uzun vadede satın almak ve elde tutmak için hisse senedi seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şeylerden biri, bir şirketin yönetim ekibidir. Ve uzun süredir CEO olan Bob Iger'in kısa süre önce geri dönmesiyle Disney'de bu özellik fazlasıyla mevcut. Milenyumun bu yakasındaki en iyi CEO'lardan biri olarak kabul edilen Iger, Şubat 2020'de CEO'luk görevini Bob Chapek'e devretmeden önce Pixar, Marvel Entertainment ve Lucasfilm de dahil olmak üzere bir dizi çılgınca başarılı satın almaya başkanlık etmişti. Disney'in Mayıs ayı kazanç raporu, House of Mouse'un hem kazanç hem de gelir açısından beklentileri karşıladığını gösterdi. Yayın hizmeti Disney+ için yakın zamanda yapılan bir fiyat artışı, büyük ölçüde Hindistan platformu Hotstar'dan gelen abonelerdeki büyük kaybın darbesini yumuşatmaya yardımcı oldu. DIS hisseleri bu yıl 24 Mayıs'a kadar %2,5 artış gösterdi.

 

PayPal Holdings Inc. (PYPL)

İyi yönetilen bir finans hissesi olan PayPal, 2022'de 4,13 $ hisse başına kazanca rağmen - 2018 ile 2020 arasındaki tüm yıllardan daha yüksek - ilginç bir şekilde 2020 pandemisindeki en düşük seviyesinden daha düşük bir fiyata işlem görüyor. Daha zayıf bir ekonomik ortam ve eBay Inc. (EBAY) ile olan kazançlı ilişkisini kaybetmesi nedeniyle hisseler 2022'de %62 değer kaybederek büyük bir darbe aldı. Beş yıllık ortalama 36,5 olmasına rağmen, hisseler şu anda 2023 kazanç beklentisinin yaklaşık 13 katından işlem görüyor. 2015 ve 2021 yılları arasında PayPal'ın en düşük fiyat-kazanç (F/K) oranı 20,3 oldu. Bu muhafazakâr katsayının 2023 yılı için beklenen ortalama 4,88 $ kazanca uygulanması, 2024 yılı başında hisse başına 99,06 $ fiyat getirerek 24 Mayıs kapanışına kıyasla %60'tan fazla artış anlamına geliyor.

Yakın zamanda Apple Pay ile PayPal ve Venmo markalı kartları kabul etmek için yapılan anlaşmalar, fiziksel perakendedeki varlığını genişletirken, Amazon da artık Venmo'yu kabul ediyor ve PayPal'a Amazon'un geniş çevrimiçi pazarına erişme imkanı veriyor. PYPL hisseleri, şirketin mükemmel olmayan gelirlerinin açıklamasıi ve 2023 işletme marjı tahminini düşürmesinin ardından Mayıs ayında düşüşe geçti ve hisse senedi 24 Mayıs'a kadar 2023'te %13,2 değer yitirdi.

 

EOG Resources Inc. (EOG)

Geçen yılın satın alınacak en iyi hisse senetleri listesinden birisi olan EOG, hisselerin toplam %56,3 getiri sağladığı başarılı bir ABD petrol ve gaz üreticisidir. Bununla birlikte, hisseler hala bir değer hissesi gibi fiyatlandırılıyor ve ileriye dönük kazançların yaklaşık 9 katından işlem görüyor. Büyüme şüphesiz 2023'te yavaşlayacak - küresel enerji piyasasında fiyatların enflasyon ve savaşla boğuşan 2022 yılında olduğu gibi fırlaması pek olası değil - ancak yatırımcılar portföylerinde enflasyondan korunmanın değerini unutmamalı. Yüzde 3'lük temettü verimi ve %20'nin altındaki etkileyici düşük ödeme oranı, EOG'ye gelir yatırımcıları nezdinde de bir miktar güvenilirlik sağlıyor. Enflasyon endişelerinin 2023'ün ilk aylarında azalmasıyla birlikte EOG hisseleri değer kaybetti. Hissenin 24 Mayıs itibarıyla yılbaşından bugüne kaybı %10,6.

 

Grupo Aeroportuario del Sureste SAB de CV (ASR)

Geçen yılın listesinden, bu alışılmışın dışındaki hisse senedi, 9 milyar dolarlık bir Latin Amerika havaalanı işletmecisi. Bu listedeki tek endüstriyel hisse olan ASR, coğrafi çeşitlilik de sunuyor ve çoğu yatırımcının radarında olmayan orta ölçekli bir şirket. Hisse senedi, 2022 yılında ayı piyasasında %17'lik bir toplam getiri sağlayarak pırlanta gibi parladı. Elbette yolcu trafiğinin artıyor olması da buna yardımcı oluyor: Nisan 2023'te, Meksika ve Porto Riko'daki yolcu trafiğindeki tek haneli artışların Kolombiya'daki %18,2'lik düşüşü dengelemesiyle yolcu trafiği bir önceki yıla göre toplam yolcu trafiği %2,7 arttı.  Hisse senedi %2,7 temettü ödüyor ve hisseler 2023'te 24 Mayıs'a kadar toplam %21,3 getiri sağladı.

 

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSM)

Listede bir sonraki sırada 500 milyar dolarlık bir işletme olan Taiwan Semiconductor Manufacturing yer alıyor. Yarı iletken endüstrisinde diğer şirketler için çip üreten TSM 7 nanometre ve altındaki çipler için büyük bir pazar payına sahip. Tedarik zincirini Çin'den uzaklaştırmaya başlayan Apple, TSM'nin en büyük müşterilerinden biri. Şirket ilk çeyrekte gelir ve net kârda hafif artışlar bildirmiş olsa da, bu rakamlar 2022'nin 4. çeyreğine kıyasla sırasıyla %18,7 ve %30 düşüş gösterdi. Yine de, hisse senedi ileriye dönük kazançların yaklaşık 16 katından işlem görüyor ve %2 temettü ödüyor. TSM hisseleri bu yıl 24 Mayıs'a kadar %21,6'lık kazanç elde etti.

 

Diageo PLC (DEO)

Son sırada 100 milyar dolarlık İngiltere merkezli içecek devi Diageo var. Tüketiciyi koruyan bir hisse senedi olan Diageo, alkol nispeten durgunluğa dayanıklı olma eğiliminde olduğundan, gergin bir makro ortamda ayakta kalabilmelidir. Tütünde olduğu gibi, alkol tüketicileri de marka sadakatine sahip olma eğilimindedir ve şirketin seçkin markalar listesi, Johnnie Walker, Guinness, Tanqueray, Don Julio, Smirnoff, Baileys, Ciroc ve Bulleit gibi bar markaları ile kendi alanında kıskanılacak bir konumlandırma sağlıyor.

Net satışları 2022 mali yılında %21,4 artmasına rağmen, hisse senedi geçen yıl piyasayla birlikte düşerek %17,4 değer kaybetti. Bunun nedeni büyük ölçüde merkezinin İngiltere olması ayrıca geçen yılın İngiliz Sterlini için kötü geçen bir yıl olmasıydı. Ancak bu düşüş sonsuza kadar devam edemez ve hisseler şu anda ileriye dönük kazançların yaklaşık 21 katından işlem görüyor. Bu da beş yıllık ortalama 24,4'lük ileriye dönük F/K'sına göre iyi bir iskonto. İlk çeyrek itibariyle Diageo da Berkshire Hathaway'in portföyünün bir parçası ve Buffett DEO hisselerinden yaklaşık 40 milyon dolar satın aldı. Hisseler bu yıl içinde 24 Mayıs'a kadar %1,3 oranında değer kaybetti.
 

İlgili Haberler