S&P 500'de ralli diğer hisselere yayılıyor

S&P 500'de ralli diğer hisselere yayılıyor

New York borsasında ralli güçleniyor. S&P 500'ün tüm sektörleri Kasım ayından bu yana ilk kez artıda kapandı

A+A-

New York borsasında "Büyük Teknoloji" hisseleri son dönemdeki borsa rallisinin öncülüğünü üstlense de, yükseliş artık sadece onlarla sınırlı değil. S&P 500'ün tüm sektörleri Kasım ayından bu yana ilk kez artıda kapandı ve bu durum piyasa genişliğinde bir iyileşmeye işaret ediyor.

S&P 500, Ocak başından bu yana en önemli haftalık kazancını elde etti. Bu başarının dikkat çekici yönü ise endeksin 11 sektörünün tamamının Kasım ayından bu yana ilk kez pozitif kapaması olması. Bilgi teknolojisi ve Big Tech ile ilişkili diğer sektörler kırmızıda kalsa bile, S&P 500 Cuma günü 2024'ün 13. rekor kapanışını gerçekleştirdi.

CFRA'nın baş yatırım yetkilisi Sam Stovall, bu gelişmenin piyasa genişliğinde bir iyileşmeye işaret ettiğini ve sadece "Muhteşem Yedili" olarak bilinen büyük teknoloji şirketlerinin değil, daha geniş bir yelpazedeki hisselerin yükseldiğini belirtiyor.

Sürpriz Performans Gösteren Sektörler

Bilgi teknolojisi bu hafta dikkat çekici bir performans gösterse de, en iyi performans gösteren sektör temel tüketim malları oldu. Geçtiğimiz yıl S&P 500'ün gerisinde kalan temel tüketici malları, son 12 ayda %4,2 artış gösterdi. Bu sektörde kayda değer performans gösterenler arasında rekor seviyeye ulaşan Costco Wholesale Corp. da yer alıyor.

Sağlık ve sanayi sektörleri de bu hafta tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. 

Piyasa Genişliği Artıyor

Sektörlerin ötesine bakıldığında, piyasa genişliği göstergeleri ralliye daha geniş bir katılım olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde işlem gören S&P 500 bileşenlerinin oranı, %67'nin üzerine çıkarak daha önceki düşük seviyelerden bir iyileşmeye işaret etti.

Lowry Technical Analysis'in teknik araştırma müdürü Vincent Randazzo, orta ve küçük ölçekli şirketlerin ralliye katılımının altını çiziyor. Küçük sermayeli şirketler şimdilik geride kalsa da orta büyüklükteki sermayeli şirketlerin iyileşme göstermesi rallinin devamı için olumlu bir işaret.

Rallinin Arkasındaki Güçler

Genişleyen ralli, Federal Rezerv faiz oranı indirimlerine ilişkin düzeltilmiş beklentilerle aynı zamana denk geliyor. Yatırımcılar, Atlanta Fed tarafından öngörülen güçlü ABD ekonomik büyümesiyle uyumlu olarak daha yavaş bir kesinti hızı (faiz indirimi) bekliyor.

Sierra Mutual Funds'ın baş yatırım yetkilisi James St. Aubin, rallinin itici gücünün ABD ekonomisi olduğunuvurguluyor. Yoğunlaşma (borsadaki yükselişin belli hisseler üzerinden gerçekleşmesi) endişe kaynağı olmaya devam ederken, piyasa genişliğinin iyileşme gösterdiğini belirtiyor.

Endeksler Yükselmeye Devam Ediyor

Ancak yaşanan tüm endişelere rağmen, büyük endeksler bu hafta yükseldi: S&P 500 %1,7, Nasdaq Composite %1,4 ve Dow Jones Industrial Average %1,3 yükseldi.

 

İlgili Haberler