S&P 500'de son durum: Boğa piyasası mı, aptallar piyasası mı?

S&P 500'de son durum: Boğa piyasası mı, aptallar piyasası mı?

S&P 5400, 16 Haziran 2023'te 4.409,59 seviyesinden kapandı; bu, bir yıl öncesine kıyasla %20'lik bir kazanç ifade ediyor.

A+A-

New York borsası, geçtiğimiz yıl yaşanan gerileme sonrasında muazzam bir ilerleme kaydetti. Hatta, ekonominin bir resesyona girebileceği düşüncesi bile artık zor kabul ediliyor. 16 Haziran 2022'de S&P 500 endeksi, süregelen enflasyon, Federal Rezerv'in faiz artırımları ve jeopolitik gerginlikler sebebiyle 3.666,77 seviyesindeydi. 

16 Haziran 2023 tarihinde ise, endeks 4.409,59 seviyesinde kapandı; bu, bir yıl öncesine kıyasla %20'lik bir kazanç ifade ediyor. Bu kazanım, bölgesel bankaların çöküşlerine, borç temerrüdü tehlikesinin yanı sıra, Federal Rezerv'in enflasyonla devam eden savaşına rağmen gerçekleşti.

Yükselen faiz oranları nedeniyle 2022'de darbe alan büyük teknoloji hisseleri, bu yıl önemli bir artış gösterdi. Apple hisseleri geçtiğimiz Perşembe günü 186,01 dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

2023 boyunca, S&P 500 yaklaşık %15, Dow %3,5 ve Nasdaq Composite ise %30,8 artış gösterdi. Ancak, yatırımcılar son dönemde hızlanan rallinin, ileride karşılaşabilecekleri zorlukların habercisi olabileceğini ifade ediyorlar.

PNC Financial Services Asset Management Group'un baş yatırım yetkilisi Amanda Agati bu durumla ilgili olarak, "Piyasa oldukça irrasyonel hareket ediyor. Şu anda yaşananlar, resesyona girmeden önceki son çırpınış, son nefes alma olabilir," diyor.

Federal Rezerv'in faizleri sabit tuttuğunu ancak bu yıl iki kez daha faiz artırabileceğini duyurduğu geçtiğimiz Çarşamba günü, sert bir satış dalgası yaşandı. Ancak, hisse senetleri kapanışa kadar yeniden yükselişe geçti.

Apple ve Microsoft gibi teknoloji hisselerinin rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde, yatırımcılar rallinin devam edeceğine dair bazı belirtiler görüyor. Bununla birlikte, rallinin aşırıya kaçtığı yönündeki endişeler de devam ediyor.

Sonuç olarak, özellikle ufukta bir resesyon tehlikesi olduğu düşünüldüğünde, yatırımcılar matematiksel ve ekonomik analizlere daha fazla odaklanmalı. Ralli sürebilir, ancak çoğu analist, yatırımcıların aşırı derecede pozitif olan duygularını kontrol altında tutmaları gerektiği konusunda hemfikir. Yatırımcıların dikkatli olmaları ve özellikle hisse senetlerine yatırım yaparken aşırı risk almamaları öneriliyor.

Bunun yanı sıra, yatırımcıların olası bir ekonomik durgunluk dönemine hazırlıklı olmaları ve yatırım stratejilerini buna göre belirlemeleri gerekiyor. Diversifikasyon, bu gibi dönemlerde yatırımcıların risklerini yönetme ve olası zararları hafifletme stratejisi olarak ön plana çıkıyor.

Sonuç itibariyle, piyasadaki bu durum, "boğa piyasası mı, aptallar piyasası mı?" sorusunu gündeme getiriyor. Ancak, gelecekteki ekonomik durum belirsizliğini korurken, yatırımcıların her iki durum için de hazırlıklı olması önemli görünüyor. Yatırımcıların bilinçli bir şekilde hareket etmeleri ve aşırıya kaçmadan, akıllıca yatırım yapmaları gerektiği vurgulanıyor.

İlgili Haberler