S&P 500,Dow Jones ve Nasdaq ABD hükümetinin kapanma riskini fiyatladı

S&P 500,Dow Jones ve Nasdaq ABD hükümetinin kapanma riskini fiyatladı

ABD hisse senetleri, hükümetin kapanma riski nedeniyle dalgalı bir seyir izledi. Tahvil faizleri ise Fed'in faiz politikası baskısı altında

A+A-

ABD hisse senedi piyasaları, hükümetin kapanma riski nedeniyle dalgalı bir görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %0,40 artışla 4.337,44 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,45 artışla 13.271,32 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,13 artışla 34.006,88 seviyesinden kapandı.

Avrupa hisse senedi piyasaları genele yayılan satıcılı bir görünüm sergiledi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,99 puan değer kaybederek 4.165,65 seviyesine gerilerken, FTSE 100 %0,78, CAC 40 %0,85 ve DAX %0,98 değer kaybı ile seansı tamamladı.

Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına ilişkin endişeler tahvil faizlerinde yükselişe neden oldu. Kısa vadeli tahvil faizleri %5,15, 10 yıllık tahvil faizleri %4,55 seviyesine hafif yükseldi. VIX endeksi ise 16,90 seviyesine hafif geriledi.

Hükümetin kapanma riski piyasaları baskılıyor

ABD'de hükümetin kapanma riski, piyasaları baskılıyor. Yeni mali yılın 1 Ekim'de başlayacağı ABD'de, hükümetin kapanmaması için ay sonuna kadar Kongre'nin her iki kanadından da bütçe için onay alınması gerekiyor. Şimdilik uzlaşmaya varılamamış olması riskin yüksek olduğuna işaret ediyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'de bütçe üzerinde anlaşılamaması halinde hükümetin olası "kapanmasının" ülkenin kredi değerlendirmesini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyardı. Moody's'ten yapılan açıklamada, ABD federal hükümetinin, Eylül sonuna kadar kamu kurumlarını finanse edecek bir tasarının onaylanmaması halinde kısmi bir kapanmaya girebileceğinin muhtemel göründüğü ifade edildi.

Açıklamada, kapanmanın ekonomik etkisinin muhtemelen kısa ömürlü olacağı ABD ekonomisinin geneli ve gayrisafi yurt içi hasıla büyümesi üzerinde sınırlı sonuçlar doğuracağı aktarıldı. Tüketimdeki darbenin çoğunun geçici olacağına ve hükümet yeniden açıldığında tersine döneceğine işaret edilen açıklamada, ancak kapanmanın uzun sürmesi durumunda ekonominin geneli üzerindeki etkilerin de olumsuz olacağı kaydedildi.

Açıklamada, uzun süreli bir kapanmanın muhtemelen hem ABD ekonomisi hem de finansal piyasalar için "yıkıcı" olacağı vurgulandı.

Tahvil faizleri yükseliyor

Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına ilişkin endişeler tahvil faizlerinde yükselişe neden oluyor. Kısa vadeli tahvil faizleri %5,15, 10 yıllık tahvil faizleri %4,55 seviyesine hafif yükseldi.

VIX endeksi ise 16,90 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi, piyasadaki oynaklığı ölçen bir göstergedir.

İlgili Haberler