S&P Global Market Intelligence, Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (TCMB) 22 Nisan’da gerรงekleลtireceฤi Para Politikasฤฑ Kurulu toplantฤฑsฤฑnda politika faizini yรผzde 37 seviyesinde sabit tutacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ.
Kurumun Avrupa Ekonomisi Direktรถr Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Andrew Birch tarafฤฑndan yapฤฑlan deฤerlendirmede, jeopolitik riskler ve sรผregelen enflasyon baskฤฑlarฤฑ nedeniyle faiz indirimlerinin aralฤฑk ayฤฑndan รถnce gรผndeme gelmesinin beklenmediฤi belirtildi.
Faiz indirimi iรงin riskler devam ediyor

Andrew Birch, TCMB’nin likiditeyi sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmaya yรถnelik adฤฑmlarฤฑna ve faiz dฤฑลฤฑ diฤer รถnlemlere devam etmesinin muhtemel olduฤunu ifade etti. Deฤerlendirmesinde, yรผkselen ithal enflasyon baskฤฑlarฤฑ, geniลleyen cari aรงฤฑk, sฤฑnฤฑrlฤฑ yabancฤฑ sermaye giriลleri, tahvil getiri farklarฤฑndaki artฤฑล ve dรผลรผk dรถviz rezervlerinin, merkez bankasฤฑnฤฑn yakฤฑn zamanda bir faiz indirim dรถngรผsรผne baลlamasฤฑna karลฤฑ รถnemli argรผmanlar oluลturduฤunu vurguladฤฑ.
ฤฐran kaynaklฤฑ jeopolitik geliลmelerin belirsiz etkisinin daha uzun sรผrebileceฤini ve bunun enflasyonu dรผลรผrme รงabalarฤฑnฤฑ olumsuz etkileyebileceฤini kaydeden Birch, bu nedenlerle faiz indirim sรผrecinin aralฤฑk ayฤฑndan รถnce baลlamasฤฑnฤฑ beklemediklerini yineledi.

Piyasa beklentileri de S&P‘nin รถngรถrรผsรผyle paralellik gรถsteriyor. Bloomberg HT tarafฤฑndan yapฤฑlan ankete katฤฑlan ekonomistler de politika faizinin yรผzde 37’de sabit tutulmasฤฑnฤฑ bekliyor. Orta Doฤu’daki gerilimin artmasฤฑ, piyasalardaki faiz indirimi beklentilerini temmuz ayฤฑna รถtelemiล durumda.
S&P kredi notunu teyit etti
Faiz beklentilerinin yanฤฑ sฤฑra S&P Global Ratings, geรงtiฤimiz cuma gรผnรผ Tรผrkiyeโnin kredi notu ve gรถrรผnรผmรผne iliลkin deฤerlendirmesini de yayฤฑmladฤฑ. Kuruluล, Tรผrkiyeโnin yabancฤฑ para cinsinden kredi notunu “BB-“, yerli para cinsinden notunu ise “B” seviyesinde teyit ederken, not gรถrรผnรผmรผnรผ “duraฤan” olarak korudu.
S&P tarafฤฑndan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, enerji fiyatlarฤฑnda yaลanabilecek olasฤฑ ลoklarฤฑn baลarฤฑlฤฑ bir ลekilde yรถnetilmesi ve dรถviz rezervlerinde saฤlanacak istikrarlฤฑ bir iyileลmenin, gelecekte olasฤฑ bir not artฤฑลฤฑ iรงin kilit faktรถrler olacaฤฤฑnฤฑn altฤฑ รงizildi. Deฤerlendirme, รผlkenin makroekonomik istikrarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan yakฤฑndan takip edilen bir geliลme olarak kaydedildi.








