S&P notu değiştirmedi

S&P notu değiştirmedi

S&P Türkiye´nin "BB+" olarak yatırım yapılabilir seviyenin altında değerlendirilen kredi notunu ve "negatif" olan not görünümünü teyit etti.

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin "BB+" olarak yatırım yapılabilir seviyenin altında değerlendirilen kredi notunu ve "negatif" olan not görünümünü teyit etti. S&P tarafından yayınlanan değerlendirmede, süregelen dış dengesizliklerin Türkiye'nin büyüme potansiyeli üzerinde sınırlayıcı etki yapmaya devam ettiği belirtilerek, özel sektörün yüksek açık döviz pozisyonuna dikkat çekildi.

Açıklamada, kredi notunun görünümünün negatif kalmasının nedeni olarak ise 2015 yılında da Türkiye'nin dış finansmana bağımlı olmasının yaratacağı aşağı yönlü riskler gösterildi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ekonomideki yeniden dengelenme sürecine katkı sağlayacağı ve S&P'nin ortalama petrol fiyatını varil başına daha önceki 102 dolardan 90 dolara revize ettiği belirtilen açıklamada, cari açığın GSYH'ya oranının 2017 yılına kadar bu yılki yüzde 5.3 seviyesinde kalmasının öngörüldüğü belirtildi.

Hükümetin açıkladığı yapısal reform takvimine karşın, 2015 genel seçimlerine ve jeopolitik risklere bağlı olarak politik risklerin artabileceğine dikkat çekilen raporda, "Türkiye'nin kilit önemdeki kurumlarının denetim mekanizmalarında son dönemdeki erozyonun yanı sıra karar alma mekanizmalarının merkezileşmesi, yatırımcı güvenine ve ekonomik istikrara karşı bir risk oluşturabilir" denildi.

"Büyümenin yüzde 3 seviyelerinde kalmasıyla işsizlik artabilir ve bu da mevcut kutuplaşmayı körükleyici bir faktör olabilir" denilen raporda, "Son olarak Suriye ile Irak'taki mezhepsel ve etnik gerginliklerin yansımaları politikaları daha öngörülemez hale getirebilir" değerlendirilmesi yapıldı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.