S&P Türkiye'nin notunu Cuma günü verecek

S&P Türkiye'nin notunu Cuma günü verecek

Cuma günü kredi değerlendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not görünümünü gözden geçirmesi bekleniyor.

A+A-

 Yapı Kredi Bankası Günlük Bülteni değerlendirmesi - 27 Eylül 2023

Cuma günü kredi değerlendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not görünümünü gözden geçirmesi bekleniyor.

USD /TL: Global piyasalarda makro belirsizliklerle birlikte FED toplantısı sonuçları ve açıklanan projeksiyonlar finansal piyasalarda moral bozukluğuna sebep oluyor. Daha sıkı, daha uzun sıkılaşma olasılığı güvenli liman USD talebini artırmaya devam ediyor. Risksiz getiri ABD 10 yıllık faizi yükselişine yönlü hareketini sürdürüyor. Lokal tarafta, Değişim-Dönüşüm-Sadeleşme başlıkları altında maliye ve para politikalarında bir süreçte ilerlemeyi sürdürüyoruz. Bu sürece Ankara tarafından verilen destekte oldukça kıymetli. PPK kararı sonrasında sadeleşme ile birlikte devam eden kademeli faiz artışı sürecinin TL yatırımlarının cazibesini artıracağını düşünüyoruz. Cuma günü kredi değerlendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi not görünümünü gözden geçirmesi bekleniyor. Yabancı yatırımcının bakış açısını anlayabilmek adına önemli görüyoruz. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,30 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,80 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 28,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Orta Vadeli Programı’ında 2024 senesi enflasyon tahmininin yüzde 33 olduğunu düşünürsek kademeli faiz artışlarıyla politika faizi yüzde 35-40 seviyesinde sonlanmasını bekleyebiliriz. Tahvil faizlerinin dengelendiği noktada, TL tahvillerin iç ve dış yatırımcı için bir fırsat penceresi oluşturabileceğini düşünüyoruz. Enflasyonist ortamda mevduat faizleri gibi piyasa faizleri de yukarı, yeni denge noktalarına ilerlemeye devam ediyor. Global tarafta makro belirsizlikler ile birlikte Fed’in 2023 yılında ekonomik büyüme tahminini yukarı doğru sert revize etmesi ve bunun enflasyon endişelerini beraberinde getirmesi ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesine ve Dolar Endeksi’nin kuvvetli durmasına yol açıyor. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz ve 75 baz puan artış ile %28,49 ve %26,93 seviyesinden tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Yukarı hareket 8,400 zirve seviyesini test ediyor... Ara düzeltme trendini 7,650 desteği üzerinde karşılamayı başaran BIST 100 Endeksi'nde, geçtiğimiz hafta 7,900 direncinin kırılmasıyla onaylanan yukarı hareket etkisini sürdürüyor. Gün içerisinde 8,400 zirve bölgesini aşma denemelerinin hakim olduğu piyasada, kapanış doğru bu noktadan seans içi realizasyonların ön plana çıktığını gözlemliyoruz. Salı gününü -%0.75 oranında değer kaybıyla 8,242 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 8,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise ilk etapta 8,350 olmak üzere 8,403 zirve seviyesini hedefleyecek yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz. Bir alt noktada bulunan 7,900 seviyesini ana destek olarak izleyeceğimiz piyasada, bu nokta üzerindeki hareketlerin kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüreceğini düşünüyoruz.

Eur/Usd: FED son toplantısında oldukça şahin tavır sergiledi. Projeksiyonlarda 2023 büyüme beklentisini FED yüzde 1’den yüzde 2.2’ ye revize etti. Bu noktadan sonra ekonomik büyüme göstergeleri oldukça önemli hale geldiğini düşünüyoruz. ‘İyi veri kötü’ şeklindeki piyasa algısı ön plana çıkabilir. Perşembe günü Powell’ın konuşması ve Cuma günü açıklanacak olan Çekirdek Kişisel Tüketim harcamaları (PCE) verisi ile piyasalarda volatilite artabilir. Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 üstü fiyatlamalara geçti. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi (DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir. İlk etapta 107 seviyesi hedeflenebilir. Bu sabah 1,056 seviyesindeki paritede 1,055 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,062 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd: Riskten kaçış sürecinde, Dolar Endeksi (DXY) kuvvetli duruş devam ediyor. BOE son toplantıda ekonomik endişelerin ağır basması sebebi ile faiz artışına gitmemişti. Hem riskten kaçmak isteyen hem de reel getiri arayışında olan piyasalar Usd talebini canlı tutuyor. Dolara Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyeleri üzerinde fiyatlamaya başlanması parite üstünde baskı unsuru olabilir. Bu sabah 1,214 seviyesinde bulunan paritede 1,212 ve 1,21 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

Altın: Altında taban arayışı devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde dengelenme gerçekleşene kadar değerli metalin üstünde görülen baskı devam edebilir. Güçlü Dolar ve riskten kaçıştan ötürü, değerli metaller bu baskıya dayanmakta zorlanabilir. Teknik olarak günlük grafiklerde 200 günlük ortama olan 1.925 USD altı fiyatlamalar devam ediyor. Perşembe günü Powell'ın konuşması, Cuma günü ABD manşet-çekirdek PCE verisi değerli metalde volatilite yaratabilir. 'İyi veri kötü' şeklindeki piyasa algısının ön planda olduğu bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz. Dolar Endeksi’nde teknik olarak kritik direnç noktası 105,5 üstünde yaşanan fiyatlamalar değerli metalde baskı unsuru olarak karşımıza çıkabilir. Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.925 Usd. 200 günlük ortalaması 1.925 Usd civarında bulunuyor. 1.925 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir. Bu sabah 1.900 Usd seviyesindeki ons altında 1.890 ve 1.870 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.912ve 1.925 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

Eurobond: Global piyasalarda merkez bankalarının beklentilerden daha uzun süre sıkı duruşu sürdürme olasılığı risk iştahı üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Artan petrol fiyatlarının enflasyon çapalamasında olumsuz baskısı devam etmekte. ABD 10 yıllık tahvil faizleri enflasyon beklentilerindeki bozulma korkularıyla birlikte yukarı yönlü hareketine devam ediyor. Tahvil faizleri yeni denge noktaları arıyor. Yurt içi piyasada sıkılaştırma sürecinde artan faizlerle birlikte yabancı ilgisi TL varlıklara yansıyabilir. Bu noktada bir sonraki adım swap kanallarının gevşemesi ve yabancı yatırımcının TL’ye erişimi kolaylaşması olabilir. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye notunu gözden geçirmesi bekleniyor. Olumlu yönde revize CDS risk primi üzerinde olumlu yansıyabilir. Türkiye eurobondlarında, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükseliş baskı kurmaya devam ediyor. CDS 391 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-5 cent; orta vadelilerde 26-40 cent; uzunlarda 50-54 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,36%, 8,50% ve 8,95% oldu.

İlgili Haberler