S&P'den kritik seçim açıklaması

S&P'den kritik seçim açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P,seçim sonuçlarının şu an nota etkisinin olmadığını kurulacak hükumete bakılacağını açıkladı

A+A-

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), seçim sonuçlarının Türkiye'nin kredi notuna şu anda doğrudan bir etkisinin olmadığını, ancak son hükümetin ekonomik reformlarının önemli olduğunu ve bunun için de yeni hükümette kabineye yapılacak atamalara bakılacağını belirtti.

S&P ayrıca AKP'nin koalisyon ya da tek başına azınlık hükümeti oluşturup oluşturmayacağının izleneceğini belirtti.

Türkiye'de ekonomik büyümenin tarihsel ortalamanın altında kalacağının öngörüldüğü ifade edilen raporda, son hükümetin kalkınma planının Türkiye'nin yurtdışından borçlanmaya dayalı büyüme modelini değiştirmeye yardımcı olacağına dikkat çekildi.

Raporda, "Son hükümetin yapısal reformlar dahil olmak üzere son kalkınma planında açıkladığı hedeflerin uygulanması kabinedeki kilit atamalara ve AKP'nin koalisyon ya da azınlık hükümeti kurmayı tercih edip etmeyeceğine bağlı olacak" denildi.

Türkiye genelinde oyların tamamı sayılırken; resmi olmayan sonuçlara göre AKP'nin oy oranı yüzde 40.9, HDP'nin oy oranı ise yüzde 13.1 olarak gerçekleşti. CHP'nin oy oranı yüzde 25, MHP'nin yüzde 16.3 oldu. Buna göre hiçbir parti tek başına iktidar için gereken 276 milletvekilinden oluşan salt çoğunluğa sahip olamıyor.

Genel seçim sonucunda AKP'nin tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu sağlayamaması AKP kurmaylarının bazılarının bu durumdan çıkış yolu olarak erken seçimi işaret etmelerine rağmen, bazı üst düzey AKP yetkilileri MHP ile koalisyon ihtimalinin de gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.

S&P raporunda Türkiye ekonomisinin tarihsel ortalamaların altında büyüyeceği beklentisi, "kredi koşullarının sıkılaşması ve iş dünyasında güvenin durağan" olmasına bağlandı.

S&P 8 Mayıs'ta Türkiye'yi yabancı para kredi notunu BB+ düzeyinde teyit etmiş, yerel para cinsi kredi notunu ise bir kademe indirerek BBB-'ye çekmişti. İki notun görünümü de "negatif" olarak açıklanmıştı.

Kuruluş 8 Mayıs'taki açıklamasında olduğu gibi kredi notu görünümünün, "ekonomik büyüme yeniden dengelenmeye devam eder ve dış borçlanmaya daha az dayalı olursa durağana" revize edilebileceğini belirtti.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.