Suriye'deki operasyonla gerileyen TL kısmen toparlandı

Suriye'deki operasyonla gerileyen TL kısmen toparlandı

Suriye'nin kuzeyine düzenlenen hava saldırıları ile değer yitiren TL kayıplarının bir kısmını telafi etti

A+A-

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde bulunan ABD'nin Kürt müttefiklerine yönelik hava saldırılarını, ABD'nin bir Türk insansız hava aracını düşürmesinin ardından artırdı. Bloomberg'te yer alan habere göre, bu durum, iki NATO müttefikinin nadiren karşı karşıya geldiği bir gerilim yarattı ve liranın değer kaybetmesine neden oldu.

Türkiye Savunma Bakanlığı, savaş uçaklarının Kürt YPG tarafından işletilen petrol kuyularını, depoları ve karargahları vurduğunu söyledi. Perşembe günü geç saatlerde gerçekleşen saldırı, ABD Savunma Bakanlığı'nın bir Amerikan F-16 jetinin Suriye'deki ABD güçlerinin yarım kilometre yakınına kadar uçan bir Türk insansız hava aracını düşürdüğünü açıklamasının ardından gerçekleşti.

İnsansız hava aracı, Pazar günü Türkiye'nin başkentinde düzenlenen canlı bomba saldırısına misilleme olarak sınır ötesi operasyonlar yürüten Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından kullanıldı. Türk istihbaratına göre iki güvenlik görevlisinin yaralandığı saldırıPKK tarafından üstlenildi ve Suriye'den organize edildi.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder insansız hava aracının Amerikan askerlerini vurmayı planladığına dair bir işaret olmadığını söyledi. Bununla birlikte, Türkiye'nin operasyonları, İslam Devleti'ni yenmek için ABD liderliğindeki çabada önemli bir rol oynadığını söylediği Kürt güçlerini destekleyen Washington ile yeni gerilimleri körükledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) katılımını ertelemesiyle iki NATO müttefiki arasındaki bağlar son dönemde daha da gerildi.

Lira Değer Kaybetti

Lira, Cuma günü piyasalar açıldığında ABD doları karşısında %0,8'e varan düşüşle rekor seviyeye geriledi. Daha sonra kayıplarını azalttı ve İstanbul'da saat 10:05'te %0,2 düşüşle dolar başına 27,62'den işlem gördü.

ABD ve Türkiye arasındaki gerilim, iki ülkenin Suriye'deki hedefleri konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlıktan kaynaklanıyor. Türkiye, YPG'yi bir terör örgütü olarak görüyor ve Suriye'nin kuzeyindeki varlığını tehdit olarak görüyor. ABD ise YPG'yi, İslam Devleti'ne karşı mücadelede önemli bir müttefik olarak görüyor.

Türkiye'nin Son Operasyonları

Türkiye, Suriye'nin kuzeyine yönelik son büyük saldırısını, silahlı grupları sınırdan uzaklaştırmak amacıyla 2019'un sonlarında gerçekleştirdi. Daha sonra ABD ve Rusya ile yapılan ateşkes anlaşmalarının ardından operasyonlarını durdurdu.

Perşembe günkü hava harekâtı, Türkiye'nin NATO'ya katılma teklifini onaylamadan önce İsveç'teki Kürt militanların destekçilerini çökertmek için Stockholm'ün tam işbirliğinde ısrar etmeye devam ettiği bir dönemde gerçekleşti.

İlgili Haberler