Suudi Arabistan ekonomisi yavaşlıyor, Aramco temettüyü artırmak istiyor

Suudi Arabistan ekonomisi yavaşlıyor, Aramco temettüyü artırmak istiyor

Aramco ek bir temettü dağıtarak Suudi Arabistan hükümetine yaptığı ödemeleri milyarlarca dolar artırma potansiyeline sahip olacak, zira petrol fiyatlarındaki düşüş devlet bütçesini açık vermeye sürüklüyor.

A+A-

Dünyanın en büyük enerji şirketi Aramco, kazançlarını açıklamadan kısa bir süre önce Salı günü yaptığı açıklamada, yeni temettünün Saudi Aramco'nun yıllık serbest nakit akışının "%50-%70'i tutarında" olacağını, temel ödeme ve dış yatırımlar dahil diğer tutarların netleştirileceğini söyledi. Miktar "yıllık sonuçlarla birlikte belirlenecek".

Devlet kontrolündeki şirket ilk çeyrekte analistlerin beklentilerinin biraz altında ve bir önceki yıla göre %19 düşüşle 31,9 milyar dolar net kâr elde etti. Serbest nakit akışı 30,9 milyar dolar olurken, temettü 19,5 milyar dolar olarak korundu.

Aramco'nun serbest nakit akışı, petrol fiyatlarıyla birlikte geçen yıl neredeyse 149 milyar dolara yükseldi ve halihazırda borsada işlem gören herhangi bir şirket için en büyük ve Suudi hükümeti için önemli bir finansman kaynağı olan 75,8 milyar dolarlık yıllık temettüyü kolayca karşıladı.

Krallık, kamu sektörü maaşları ve ekonomiyi petrolden çeşitlendirmeye yönelik büyük projeler için yapılan harcamaların artmasıyla ilk çeyrekte 770 milyon dolar mali açık verdiğini bildirdi. Büyüme, 2022'nin ilk çeyreğindeki %10'luk orana kıyasla yıllık bazda %3,9'a geriledi.

Petrol fiyatları, küresel ekonominin zayıflaması ve merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yükseltmesinin ardından geçen yılın ortasından bu yana keskin bir düşüş yaşadı. Brent'in varil fiyatı Ocak ve Mart ayları arasında ortalama 82 dolar olurken, 2022'de neredeyse 100 dolar seviyesindeydi. Karşılaştırma ölçütü o zamandan bu yana daha da düşerek 76 dolar civarına geriledi.

Merkezi Suudi Arabistan'ın doğusundaki Dhahran'da bulunan Aramco, 2023 yılı için 45 milyar ila 55 milyar dolar arasında sermaye harcaması yapmayı hedefliyor.

Suudi Arabistan hükümeti Aramco hisselerinin %90'ına doğrudan sahipken, %8'i de devlet varlık fonunun elinde bulunuyor. Hisseler bu yıl %11 yükselerek Shell Plc ve Exxon Mobil Corp. gibi Batılı Büyük Petrol rakiplerinden daha iyi performans gösterdi.

İlgili Haberler