Suudi kadınların çalışma hayatında artık daha aktif

Suudi kadınların çalışma hayatında artık daha aktif

S&P raporuna göre, Suudi Arabistan'da kadınların işgücüne katılımının artması, 2032 yılına kadar ülke ekonomisini 39 milyar dolar veya yüzde 3,5 oranında artırabilir.

A+A-

Suudi Arabistan'da kadınların işgücüne katılımının artması, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabilir. S&P Global Ratings'in raporuna göre, kadınların işgücüne katılımının artması, 2032 yılına kadar ülke ekonomisini 39 milyar dolar veya yüzde 3,5 oranında artırabilir.

Raporda, işgücü piyasası reformlarının Suudi vatandaşı kadınların işgücüne katılımını 2016'daki yüzde 19 seviyesinden 2022'de neredeyse iki katına çıkararak yüzde 36'ya yükselttiği belirtildi. Bu durum, genel katılım oranını Mart 2023'te yüzde 61,7 ile rekor seviyeye yükseltti.

Suudi Arabistan'da kadınların işgücüne katılımındaki en büyük sıçrama halihazırda gerçekleşmiş olsa da, daha küçük ve istikrarlı artışlar bile ülkenin ekonomisine fayda sağlamaya devam edecektir.

S&P araştırma analistleri raporda, "Önümüzdeki 10 yıl boyunca genel katılım oranındaki yılda sadece 1 puanlık (ppt) artışın, ülkenin yıllık reel GSYH [gayri safi yurtiçi hasıla] büyümesini ortalama 0,3 puan artırarak yılda yüzde 2,4'e (yüzde 2,1'e kıyasla) çıkaracağını hesaplıyoruz," dedi ve önümüzdeki 10 yıl boyunca işgücü verimliliği artışının son 20 yılla aynı olacağını varsaydı.

Suudi Arabistan'ın 2016 yılında açıkladığı iddialı Vizyon 2030 çeşitlendirme programı, diğer hedeflerinin yanı sıra kadınların işgücüne katılımını artırmayı amaçlıyor.

Girişim, özellikle özel sektörde olmak üzere kadınlar için istihdam olanaklarını 2030 yılına kadar üç milyona çıkarmayı ve aynı zamana kadar kadınların işgücüne katılımını yüzde 30'a yükseltmeyi hedefliyor.

Rapordan kısa kısa.

Suudi Arabistan'da kadınların işgücüne katılımı, son yıllarda önemli ölçüde artmıştır.

Bu artış, ülkenin ekonomisine önemli faydalar sağlamıştır ve gelecekte de devam etmesi beklenmektedir.

Suudi Arabistan hükümeti, kadınların işgücüne katılımını artırmaya yönelik bir dizi politika ve program yürütmektedir.

Bu sonuçlar, kadınların işgücüne katılımının, ekonomik büyüme ve kalkınma için önemli bir araç olduğunu göstermektedir.

İlgili Haberler