Tahıl sevkiyatı başladı, emtia fiyatları geriledi

Tahıl sevkiyatı başladı, emtia fiyatları geriledi

Tahıl koridoruyla ilgili varılan anlaşma neticesinde ilk geminin yola çıkmasıyla birlikte emtia fiyatlarında gerileme yaşandı.

A+A-

Buğday ve mısır vadeli fiyatları Rus işgalinden beri ilk tahıl gemisinin Ukrayna'dan yola çıkmasıyla gerileyerek sıkılaşan gıda piyasasında rahatlama yaşanmasını sağladı.

Mısır taşıyan kargo gemisi Razoni Lübnan’a ulaşmak üzere Odesa'dan yola çıktı. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov Odesa Bölgesi’nde yola çıkmayı bekleyen 16 gemi daha olduğunu açıkladı. Kubrakov ülkesinin bu hafta limanlara tarım ürünlerini sevk edeceğini açıkladı.

Rusya’nın işgali öncesi dünyanın en büyük buğday, mısır ve sebze yağı tedarikçilerinden olan Ukrayna’nın tahıl sevkiyatını eski seviyelere ulaştırmadan önce mürettebatın güvenliği ve gemilerin sigortalanması gibi aşması gereken birçok sorun olduğu belirtiliyor.

"Güvenlik koridoru gerçek bir test niteliğinde olacak"

Agritel analistleri geçtikleri bir notta, “Yeni kargo gemilerinin Ukrayna limanlarına güvenli geçişinin sağlanması ve bölgedeki gerçek şartlarla ilgili birçok cevaplanmamış soru bulunurken bu durum güvenlik koridoru için gerçek bir test niteliğinde olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna, limanların uygulanan Rus ablukasıyla kapalı kalması nedeniyle belli miktarlarda tahıl sevkiyatını kara ve demir yoluyla sağlasa da ancak bu miktar denizden sağlananan oranla çok düşük kalıyordu.

“Güvenlik koridoru hafif şekilde başarılı olsa bile Ukrayna’nın mısır ihracatı 9 milyon tondan 18-22 milyon tona çıkabilir” diyen Rabobank Emtia Analisti Michael Magdovitz, “Bu 9 milyon tonluk rakamın ne kadar büyük olduğunu anlamak için ABD ve AB’de yaşanan son sıcak hava dalgasında kaybettikleri ekinle aynı miktara karşılık geldiğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Mısır fiyatları son altı günde ilk defa gerileyerek yüzde 2,2 düşüşle 6,0275 dolara gerilerken buğday fiyatları da düşüşünü ikinci güne taşıyarak yüzde 1,8 değer kaybederek 7,93 dolara geriledi.

Soya fasulyesi fiyatları yedi günün ardından ilk defa düşerken soya yağı fiyatları da beş günün sonunda ilk geriledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler