Tarihi zirvesine yaklaşan altında yükselişi belirleyecek üç güçlü neden

Tarihi zirvesine yaklaşan altında yükselişi belirleyecek üç güçlü neden

Üç yıl önceki tarihi zirvesine yaklaşan altının burayı geçmesini kolaylaştıracak güçlü nedenler var.

A+A-

borsatek.com - Tarihi rekor seviyelerine yaklaşan altında yükseliş devam edebilir ve yeni rekorlar görülebilir. Altını rekor fiyat seviyelerine doğru iten üç ana faktör var: Ekonomik endişeler, düşük tahvil getirileri ve güçsüz dolar. Bu yıl merkez bankalarının altın alımlarındaki artış ise bu ralliyi daha da güçlendirdi. Uzmanlara göre bu destekleyici faktörlerin devam etmesi bekleniyor.

Barrons'ta yer alan habere göre, altın fiyatı Perşembe günü ons başına 2,041.30 dolarda seyretti ve tarihte ikinci en yüksek seviyesinde bulunuyor. Ağustos 2020'deki 2,069.40 dolarlık rekorun sadece yüzde 0.5 altında kaldı. ABD'de bankacılık krizi başlamadan önceki şubat sonrasında %13 artan altın, Kasım'dan bu yana %25'ten fazla yükseldi. Son zamanlarda diğer kıymetli metaller de ralli yaptı: Örneğin gümüş fiyatları son bir ayda yaklaşık %30 arttı.

altin.jpg

Ancak altın alımını tetikleyen sadece banka iflasları korkusu değil. Düşen tahvil getirileri, güçsüz dolar ve ABD ekonomisi başta olmak üzere küresel ekonominin yumuşamasına dair diğer göstergeler de alıcıları altına yöneltiyor. 
Geçtiğimiz hafta ABD'de, tüketici fiyatları endeksi ile ölçülen enflasyonun Mart ayında beklenenden daha fazla düşmesi ve Çarşamba günü yayınlanan Fed'in Mart toplantısına dair tutanaklar, toplantı katılımcıları arasında faiz artışlarının devamına yönelik daha fazla tartışmaya işaret etti. İkisi de Fed'in sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşıldığına işaret etti ve tahvil getirileri buna göre ayarlandı.

Bir diğer önemli faktör ise düşük tahvil getirileri. ABD Hazinesi iki yıllık tahvilinin getirisi, Mart ayının başında %5.1'den bu yana yaklaşık %3.9'a düştü. Düşük tahvil getirileri, gelir üretmeyen altının tutma maliyetini azaltır. Araştırma firması Capital Economics, mevcut %3.5'lik getiriye karşılık on yıllık Hazine tahvilinin yıl sonundaki hedefini %3.25 olarak açıkladı.

altin-001.jpg

Bu yıl ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki düşüş, birçok yabancı ülkedeki getirilerdeki düşüşten daha keskin oldu ve bu durum doları aşağı çekti. Doların değeri düştüğünde bir ons altın da doğal olarak daha fazla dolar eder oldu.

Capital Economics'ten yardımcı ekonomist Bradley Saunders, altın fiyatlarında güçlü seyrin devam etmesini bekliyor. Saunders'e göre "İlk olarak, bu yıl ABD ekonomisinin resesyona gireceğine inanıyoruz," diye yazdı Saunders. "Bu, daha sıkı kredi koşullarıyla birlikte, ekonomiden biraz ısının alınmasına yardımcı olacak ve Fed'in piyasa beklentilerinden daha önce faiz kesintilerine yönelmesine olanak tanıyacak."

Bu, daha düşük tahvil getirileri ve daha savunma odaklı altın fonlarına daha fazla sermaye akışı anlamına gelebilir.

Özel yatırımcılar bu yıl altın alımlarını artıran tek kişiler değil. Dünya Altın Konseyi'nden gelen veriler, dünya genelindeki merkez bankalarının 2023'ün ilk iki ayında net 157 ton altın edindiğini gösteriyor, bu da son on yılın başında yılın başlangıcındaki en hızlı alım tempolarından biri.

Çin Halk Bankası, altın büyük bir alıcı olmaya devam ediyor ve Dünya Altın Konseyi'ne göre, Ocak'ta 15 ton ve Şubat'ta 25 ton altını daha rezervlerine ekledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise, 2023'ün ilk iki ayında toplamda 46 ton altın aldı. Rusya Merkez Bankası, Ocak ayını pas geçtikten sonra Şubat ayında rezervlerini 31 ton artırdı. Mart ayı verileri henüz mevcut değil.

Altın 3 bin doları geçebilir

Altın 3 bin doları geçebilir

Bank of America Metal Analisti Micheal Widmer ons altının fiyatının 3 bin doların üstüne çıkabileceğini söyledi.

Borsada nasıl altın alınıp satılır

Borsada nasıl altın alınıp satılır

Borsa İstanbul'da altın alıp satmak mümkün mü? İşlemler nasıl yapılır? Hangi altınlar Borsa İstanbul'da alınıp satılabilir

İlgili Haberler