Altın fiyatları iki yılda iki katına mı çıkacak

Altın fiyatları iki yılda iki katına mı çıkacak

Ons altın fiyatları 2.000 dolar üstünde yeni bir yükseliş trendine girebilir mi? Teknik ve jeopolitik faktörler neye işaret ediyor?

A+A-

borsatek.com - Ekonomik belirsizlikler, politik riskler arttıkça, tüm dünyada yatırımcılar portföylerini korumak için altın ve gümüşe yöneliyor. Son haftalarda 2.000 dolar civarında seyreden ons altın fiyatları, değerli metal için potansiyel bir yükselişin işaretçisi olabilecek ilginç bir teknik göstergeye sahip gibi görünüyor. 

Teknik açıdan altın fiyat grafiğinde "fincan-kulp formasyonu" olarak adlandırılan bir yükseliş modeli meydana geliyor.  Bu durum, güvenli liman olarak görülen altın için yeni bir büyüme dönemine işaret ediyor olabilir. 
Şimdi gelin bu teknik analiz formasyonunun ne ifade ettiğini, altın fiyatlarını nasıl etkileyebileceğini ve mevcut jeopolitik ortamın altının potansiyel performansını nasıl belirleyebileceğini inceleyelim.

Fincan - kulp modeli, bir çay fincanını andıran bir grafiğe sahip olup daha sonra küçük, aşağı yönlü bir sap şeklinde devam eder. Bu formasyon, genellikle bir varlığın fiyatının konsolidasyon döneminden sonra yeni zirvelere hazırlandığını gösterdiği için yükseliş öncesi formasyon olarak kabul edilir. 
Aşağıdaki görselde, altın fiyat grafiğinde çanak formasyonunun nasıl oluştuğunu görebilirsiniz.

altin.webp

Ons altında 2.000 dolar seviyesi, tarihsel olarak altın için direnç noktası olarak kabul ediliyor. Ancak fincan-kulp modeli beklendiği gibi devam ederse, önemli bir destek seviyesine dönüşebilir. Bu nedenle bazı analistler altının 2025 yılına kadar 4.000 dolar seviyesine ulaşabileceğini öngörüyor. Eğer bu model oluşmaya devam eder ve altın 2.000 $ direnç seviyesini başarıyla aşarsa, bu durum metalin yeni bir yükseliş dönemine girdiğine dair güçlü bir işaret olabilir.

Teknik analiz tabii ki tek başına mükemmel bir karar alma mekanizması değil. Daha doğru kararlar verebilmek için farklı faktörlere de bakmak şart. Teknik görünüm piyasanın daha geniş bir perspektifini sunmak için jeopolitik bağlam ve FED'in faiz politikası vb. gibi diğer faktörlerle beraber değerlendirilmeli. 

Yüksek faiz oranları, son bankacılık krizi ve Ukrayna'nın planlanan ilkbahar saldırısı hakkındaki şüpheler gibi belirsizlikler, şuan yaşanan küresel istikrarsızlığa en büyük katkı sağlayan faktörlerden sadece birkaçı. Geleneksel olarak bu tür olaylar, küresel ekonominin geleceğini belirsizliğe sürüklediğinde, yatırımcılar genellikle potansiyel piyasa dalgalanmalarına karşı önlem olarak altına yöneliyor. 

İşte bir çok uzmana göre, altının yükselen teknik görüntüsü ile küresel düzeyde dengesiz jeopolitik ortamın bir araya gelmesi, altın için yükseliş ivmesine zemin hazırlayabilecek mükemmel bir fırtına oluşturabilir.

Ancak, bunun kesinlikle gerçekleşeceğine dair bir garanti tabii ki yok. Fincan-kulp modeli henüz tam olarak oluşmamış olabilir. Bu nedenle yatırımcılar önümüzdeki birkaç gün ve hafta boyunca altın fiyat grafiğini takip etmeli. 
Eğer analistler fincan-kulp modeli hakkında haklıysa, altın fiyatı önemli ölçüde düşebilir ve hızla yükselmeye başlamadan önce potansiyel olarak mükemmel bir alım fırsatı sunabilir. 

Fincan-kulp formasyonu nedir?

Fincan kulp ya da "cup with handle" formasyonu; alım satım piyasalarında nadir rastlanan ve fiyatın bir sonraki hareketi hakkında yatırımcılara fikir veren bir devam modeli.

Bu formasyonda önce bir çanak, ardından da takriben 3'te 1'i ölçeğinde ikinci bir çanak daha oluştuğu gözlenir. Yapısı gereği ilk çanak fincana, ikincisi ise fincanın kulpuna benzetilir. Fincan kulp formasyonunda, her iki model de aşağı yukarı benzer seviyelerde tepe yapar.

fk.png

Fiyat analizlerinde yön tayini konusunda yardımcı olabilen bu model, meyvesini orta ve uzun vadede verir. Trader'lar genellikle formasyonun tamamlanmasının ardından, kulp formasyonunun bittiği fiyatı baz alarak fincanın derinliği kadar yükselişin yaşanmasını bekler.

Teknik analizlerde fincan kulp formasyonu; fiyatta hızlı bir düşüş yaşandıktan sonra başlangıç noktasına geri dönüldüğü ve ardından da öncekine nazaran daha sığ bir düşüş göstererek yeniden başlangıç fiyatına ulaşılması durumunda ortaya çıkar. Bu formasyon, piyasada yükseliş hissiyatının ağır bastığı ve bir kez daha fiyat artışının yaşanacağı şeklinde yorumlanır.

Nadir rastlanan fincan kulp formasyonunda ilk çanağın dibi hafifçe düzleşmeli, V harfi gibi açılı olmamalıdır. İdeal olan bu formasyonda her iki tarafın tepe fiyatları eşit olması beklenir. Fincanın sap kısmı, genellikle ilk çanak derinliğine kıyasla yüzde 30 ila 50 yükseklikte olur.

Geleneksel piyasalarda bu formasyonun oluşması birkaç haftadan birkaç yıla uzayabilir. Fincan kısmı bir ila altı ay sürerse, kulp bir ila 4 dört hafta sürer. Kripto para piyasalarının aşırı fiyat oynaklığı nedeniyle, geleneksel piyasalara kıyasla çok daha kısa sürede (birkaç hafta içinde) formasyon oluşabilir. Formasyonun ideali, ilk çanak oluşurken fiyatla birlikte işlem hacminin de azalması ve kulpun sonuna doğru işlem hacminin hızla artmasıdır.

Kulp oluşurken meydana gelen kısa vadeli düzeltme, başlangıç direnç seviyesinin kısa zaman içinde kırılacağına dair sinyal verir. Formasyon tamamlandıktan sonra fiyat hızlı şekilde dirençten yükselir ve büyük bir düzeltme görene kadar yükselişini sürdürür.

Alım fırsatı

Genellikle bu formasyon boğa piyasasında devam hareketi olarak kabul edilir ve alım fırsatı sunduğu düşünülür. Amerikalı teknik analist William J. O'Neil tarafından 1988 yılında kaleme alınan "How to Make Money in Stocks (Borsada Nasıl Para Kazanılır)" adlı kitabında ilk olarak fincan kulp formasyonu açıklanmıştı.

O'Neil'in ifadesine göre, benzer seviyelerde daha önce satın almış olan yatırımcıların satış baskısına neden olması bu formasyonun görülme nedenidir. Orta vadede devam eden satış baskısının akabinde fiyat artışıyla konsolidasyon sağlanır. 

İdeal olarak, ilk çanağın fazla derin olmaması istenir. Fincan deseninin üst yarısı dolaylarında kulpun oluşması beklendiğinden derin kulplar tehlike sinyalidir. Formasyona göre, fiyat düştükçe hacim de düşmelidir.

*Fincan-kulp formasyonu nedir? yazısı cointelegraph.com'dan alınmıştır

Borsada nasıl altın alınıp satılır

Borsada nasıl altın alınıp satılır

Borsa İstanbul'da altın alıp satmak mümkün mü? İşlemler nasıl yapılır? Hangi altınlar Borsa İstanbul'da alınıp satılabilir

İlgili Haberler