TCMB erken faiz indirmezse Dolar 5 TL'ye gerileyebilir

TCMB erken faiz indirmezse Dolar 5 TL'ye gerileyebilir

Renaissance Capital küresel baş ekonomisti Charles Robertson, TCMB'nin erken bir faiz indirimi yapması durumunda doların 5 TL'ye doğru güçlenebileceğini açıkladı

A+A-

Renaissance Capital küresel baş ekonomisti Charles Robertson, Türkiye için gelecek yılın öngörülebilir olmadığını, ancak şu an için makro trendlerin Türk hisse senetleri ve yerel tahvilleri için yaptıkları "ağırlığını artır" çağrısını desteklediğine inandıklarını bildirdi. 

Robertson yayınladığı raporda, Türkiye krizin zamanlaması açısından şanslı olduğunu, global bir krizin yaşanmıyor olmasını bu krizde ihracatını 2001 ve 2008'de krizlere göre ihracatın daha iyi performans göstermesini sağladığını belirtti. 

Türkiye'nin gelecek 5 yılda ekonomisini ciddi şekilde yineden dengeleme fırsatına sahip olduğunu düşündüklerini belirten Robertson, "Türkiye büyüyen bir iş gücüne sahip ve asgari ücret Doğu Avrupa'nın yüzde 75'i seviyesinde. Bu durumun yeni doğrudan yabancı sermaye girişleri kazandırması ihracat için imalat tabanını genişletebilir. Kuru rekabetçi tutmak için TCMB'nin faizleri en erken Mart'ta indirmesi gerekebilir" değerlendirmesini yaptı. 

2018 4. çeyrekte yüzde 2 olan beklentilerin ötesinde yüzde 6 gibi bir GSYH daralmasını faiz indirimini haklı çıkarabileceğini ifade eden Robertson, "Ancak biz bu faiz indirimi olasılığını içimizden ifade ediyoruz. Bir faiz indirimi olmaz ise bizim görüşümüze göre Türk Lirası ABD Doları karşısında kısa vadede 5,0 seviyesine doğru güçlenebilir"
dedi.

Türkiye'den gelecek birkaç yılda cansız bir büyüme performansı beklediklerini de aktaran Robertson, ancak 2019'in piyasalar için iyi olacağını öngördüklerini vurguladı. Türk ekonomisinin 2020-2024 döneminde yıllık yüzde 2-3 büyüyeceğini tahmin eden Robertson, bugün GSYH içinde payı sadece yüzde 22'si seviyesinde olan ihracatın yüzde 5 veya daha iyi bir büyüme için yeterli olmadığını savundu. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.