TCMB Eylül PPK Kararı: Faiz %30'a Yükseltildi

TCMB Eylül PPK Kararı: Faiz %30'a Yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Eylül 2023 Perşembe günü saat 14:00'te açıklanan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizini 500 baz puan artırarak %25'ten %30'a yükseltti.

A+A-

PPK kararı, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Matriks Haber Servisi'nin PPK toplantısına ilişkin beklenti anketine katılan 23 medyan beklentisi politika faizinin 500 baz puan artırılarak %25.00'ten %30.00 düzeyine çıkarılması yönünde oluşmuştu. TCMB'nin bu ay açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi'nde de bankanın politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizi oranına dair piyasa beklentilerinin medyanı 30.0% şeklindeydi.

TCMB, Ağustos ayı toplantısında politika faizini 17.50%'den 25.0%'e çıkarmıştı.

PPK açıklamasında öne çıkanlar şunlardı:

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir.

Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir.

Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.

Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir.

TCMB, enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaştırma sürecine devam ediyor. Faiz artışının, enflasyonun kalıcı olarak düşmesine yardımcı olması bekleniyor.

Neden Önemli?

TCMB, PPK toplantılarında politika faizini belirlemektedir.

Politika faizi, enflasyonun kontrol altına alınması ve ekonominin istikrarlı bir şekilde büyümesine katkıda bulunmak için kullanılır.

Yüksek enflasyon, ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemektedir.

Faiz artırımı, paranın değerini artırarak enflasyonun düşmesine yardımcı olur.

İlgili Haberler