BoE, faizi beklentiler dışında sabit tuttu, tahvil stokunu azaltacak

BoE, faizi beklentiler dışında sabit tuttu, tahvil stokunu azaltacak

İngiltere Merkez Bankası (BoE), 20 Eylül 2023 Perşembe günü saat 14:00'te açıklanan Para Politikası Kurulu (MPC) toplantısında, politika faizini 25 baz puan artırarak %5.25 seviyesinde sabit tuttu.

A+A-

MPC kararı, piyasa beklentilerinin (%5.50) altında gerçekleşti. Faizin sabit tutulması yönünde 5 MPC üyesi oy kullandı.

BoE, tahvil stokunu Ekim'den itibaren 12 ay içinde 100 milyar sterlin azaltacağını açıkladı. Bu, BoE'nin en son tahvil alım programını sonlandırdığını gösteriyor.

MPC açıklamasında, enflasyonun artan petrol fiyatlarına rağmen kısa vadede ciddi bir düşüş yaşaması ancak hizmet enflasyonunun yüksek kalması beklendiği belirtildi.

BoE, 3.çeyrek büyüme beklentisini %+0.1'e düşürdü. Banka, yılın 2.yarısında büyümenin Ağustos tahminlerinden muhtemelen zayıf olacağını belirtti.

BoE'nin Kasım'da faizi 25 baz puan artırma olasılığı %64'e geriledi.

MPC, politikanın yeteri kadar uzun süre yeterince kısıtlayıcı olması gerektiğini vurguladı. Banka, enflasyonun kalıcı olması halinde daha fazla sıkılaştırma yapılabileceğini belirtti.

BoE, enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaştırma sürecini sürdürüyor. Faizin sabit tutulması, BoE'nin enflasyonda bir zirvenin oluştuğuna ve faiz artırımları ile enflasyonun kontrol altına alınabileceğine dair görüşüne işaret ediyor.

İlgili Haberler