TCMB'den dolarizasyonla ilgili yeni açıklama

TCMB'den dolarizasyonla ilgili yeni açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak toplantısının özetlerini yayımladı. Özetlerde kur korumalı ürünün ters dolarizasyona etkisinin izlendiği belirtildi.

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizi yüzde 14'te tuttuğu Ocak toplantısının özetlerinde kur korumalı TL mevduatı enstrümanının ters dolarizasyona olan etkilerinin izlendiği vurgulandı.

Özetlerde TCMB para politikasında fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten bir yaklaşım sergilemeyi sürdüreceğini vurguladı.

Bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde yaşanan gelişmelerin mevduat ve kredi fiyatlamaları üzerindeki etkileri, döviz kurundaki gelişmelerin enflasyon beklentileri üzerindeki gecikmeli etkileri, kur korumalı mevduat ürünlerine yönelik gelişmelerin ters dolarizasyon, kur istikrarı ve fiyat istikrarı üzerindeki etkilerinin analiz edildiği ve gerekli politika tedbirlerinin oluşturulmaya devam edildiği ifade edildi.

APİ fonlama teminat yapısında TL varlıklar artacak

Özetlerde alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin yürütüldüğü ifadesi yinelendi.

Bu süreçte, politika araçlarının Türk lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, swap miktarının kademeli şekilde azaltılması ve Döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacağı belirtildi.

İlgili Haberler