TCMB'nin faiz kararı ne olacak? Ekonomistler ne diyor?

TCMB'nin faiz kararı ne olacak? Ekonomistler ne diyor?

TCMB'nin faiz artırımında bugün vereceği kararla 'tamam' mesajını vermesi bekleniyor. Ekonomistler, TCMB'nin faizi %42,50'den %45,00'e yükseltmesini öngörüyor.

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Ocak ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 250 baz puan artırılacağı ve yüzde 42,50 seviyesinden yüzde 45,00 seviyesine yükseltileceği yönünde oluştu. Ekonomistler, Banka'nın son 2 aydır yaptığı PPK yönlendirmelerinin ardından bu ay son bir faiz artırımı kararı almasını beklerken, son 6 ayda atılan para ve maliye politikalarının gecikmeli etkilerinin iç talepte yılın ilk yarısında görülebileceğine işaret ediyorlar.

Foreks Haber anketine katılan 23 ekonomistin tamamı faizin artırılacağını öngördü. En yüksek tahmin yüzde 45,00 olurken, en düşük tahmin yüzde 44,00 olarak gerçekleşti. 23 ekonomistin 21'i 250 baz puan, 2'si ise 150 baz puan faiz artırımı öngörüsünde bulundu.

Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 16 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 38,75 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 45,00, minimum beklenti ise yüzde 30,00 oldu. Geçen ayki Foreks Haber anketinde medyan tahmin yüzde 40,00 seviyesinde oluşmuş, tahmin aralığı ise yüzde 50,00 ila yüzde 25,50 bandında gerçekleşmişti.

Ekonomistler ilk faiz indirimini Ekim ayında bekliyor. İlk faiz indiriminin ne zaman olacağına yanıt veren 14 ekonomistten 6'sı Ekim, 2'si Temmuz, 2'si Ağustos, 1'i Eylül 1'i Kasım, 1'i Aralık ayı, 1'i ise 3.çeyrek sonu/4.çeyrek başı tahmininde bulundu.

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Orkun Gödek, Merkez Bankası’nın son 2 aydır yaptığı PPK yönlendirmelerinin ardından Ocak’ta “şu an için” son bir faiz artırımı adımı gelmesini ve bu adımın büyüklüğünün de +250 baz puan olmasını beklediklerini vurguladı ve "Çalıştığımız modellerimizdeki yıl sonu beklentimiz de politika faizi için %45 seviyesinde bulunuyor." dedi.

Enflasyonun Ocak ayı başlangıcında yönetilen-yönlendirilen fiyatlar, asgari ücret ve ekonominin diğer sınıflarında takip eden fiyat artışlarının ardından kısa vadede yükselmesini beklenen bir durum olarak niteleyen Gödek, "Biz de Mayıs ayında %70 üzerinde bir senaryonun hayata geçebileceğini değerlendiriyoruz. Burada baz etkisi de etkili olacak. Ancak, yılın ikinci yarısında ivmede kayıp ve %40-45 aralığını daha olası görüyoruz." diyerek görüşlerini kaydetti.

Orkun Gödek, "TCMB’nin hedefinden şu aşamada piyasa paydaşlarımızın çoğunluğu gibi yukarı yönlü uzaktayız." dedi ve ilerleyen süreçte 'ek faiz artırımı ihtiyacı doğabilir mi?' sorusuna kesin bir şekilde 'hayır' demenin şu aşamada kolay olmadığını vurguladı. Yeni ekonomi yönetiminin önceliğinin Mayıs’tan bu yana, birçok kez Sayın Bakan’ın da dile getirdiği üzere, enflasyon beklentilerini çıpalamak olduğunu hatırlatan Gödek, "Bu nedenle 2024 önemli bir geçiş dönemi olacak. Son 6 ayda atılan para ve maliye politikalarının gecikmeli etkilerini iç talepte yılın ilk yarısında görmeyi bekliyoruz. Henüz keskin bir momentum kaybı yok; ancak sınırlı düzeyde sinyaller söz konusu." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı, saat 14.00'te açıklanacak.

TCMB, Aralık 2023 toplantısında faizi 250 baz puan artırmıştı. Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanlığı görevine geldiği Haziran ayından bu yana haftalık repo faizi toplamda 3.400 baz puan yükseltildi ve yüzde 8,50'den yüzde 42,50 seviyesine çıkarıldı.

Bu haber toplam 348 defa okunmuştur
İlgili Haberler