Teknosa yeniden kara geçecek

Teknosa yeniden kara geçecek

Teknosa Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, 2015'teki zararın Kliksa operasyonundan kaynaklandığını ve ilk çeyrekte yeniden kara geçeceklerini açıkladı

A+A-

Teknosa Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, şirketin 2015 yılında yazdığı 95 milyon liralık zararda iştirakleri Kliksa'daki strateji değişikliğine bağlı muhasebe tekniği zararının etkili olduğunu belirterek, bu operasyonun tamamlanmasıyla birlikte Teknosa'nın bu yıl ilk çeyrekte yeniden kâra dönmesini beklediklerini söyledi.

Teknosa 2015'te 95 milyon lira zarar açıkladı. Şirket 2014 yılında da 20 milyon lira zarar etmişti.

Şirketin önümüzdeki dönem hedefleriyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Dinçer, Teknosa'nın bu yıl ilk çeyrekte yeniden kâra dönmesini beklediğini belirterek, "Teknosa operasyonel olarak kârlı. Sadece Kliksa ile ilgili strateji değişikliği dolayısıyla muhasebe tekniğinden kaynaklanan zararlar oluştu. Kliksa'nın bundan sonra bir outlet markası olarak faaliyet göstereceği kararımız muhasebe tekniği açısından bir kerelik bazı aktifleri zarar yazmamıza yol açtı" dedi ve ekledi:

"Teknosa 2015 ilk yarıda operasyonel olarak zarardaydı. Ancak performansı Ağustos ayından itibaren olumlu yönde gelişti. Bundan sonra da kâr açıklayacaktır. Benim beklentim ilk çeyrekte Teknosa kâr açıklamış olacaktır."

Teknosa, e-ticaret şirketi Kliksa'da stratejik alternatifleri değerlendirmek için bir yatırım bankası ile danışmanlık anlaşması imzalamış; ancak sonrasında şirketin faaliyetlerini Teknosa çatısı altında outlet kanalı olarak sürdürmesi kararı almıştı.

Teknosa'nın açıkladığı 2015 finansal sonuçlarına göre, satış gelirleri yüzde 5 artışla 3.2 milyar lira olarak gerçekleşirken; şirket 2016 yılında ise 3.3 milyar TL konsolide gelir, yaklaşık yüzde 3.5 FAVÖK marjı öngördüğünü duyurmuştu.

Toplantıda, düşük karlılık oranları ile ilgili bir soru üzerine değerlendirmede bulunan Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan ise, "Kârlılık sektörde önemli bir sorun. Sadece Teknosa için değil, tüm teknoloji perakendesi için önemli" dedi ve ekledi:

"Biz de sadece ürün satarak değil, çözümler ve ilave hizmetler sunarak 2015'te bunun önüne geçtik. 2016 yılında da bu tarafa yatırım yapmaya devam ediyor olacağız."

Gürcan, 2016'da çok kanallı büyüme stratejileri kapsamında yaklaşık 40 milyon lira yatırım yapacaklarını belirterek; bunun önemli bir kısmının e-ticarete yönelik olacağını, ayrıca 15 yeni mağaza açacaklarını söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Teknosa mevcut durumda 278 mağaza ve 172,000 metrekare net satış alanı ile faaliyet gösteriyor.

İRAN PAZARINI ETÜD EDİYORUZ ANCAK YATIRIM İÇİN ERKEN

Yatırım planları kapsamında İran başta olmak üzere yurtdışı pazarların bulunup bulunmadığı ile ilgili bir soru üzerine ise Dinçer, "Önceliğimiz Türkiye pazarı. İran'ın Türkiye için yarattığı büyük potansiyelin farkındayız. Şu anda perakende yatırımı için elbette erken. Ancak etüd ediyoruz ve edeceğiz" dedi ve ekledi:

"Ancak somut bir çalışma yok. Mutlaka Sabancı olarak İran potansiyelini değerlendireceğiz. Ama bugünden yarına olacak bir şey değil... Doğrudan yatırım olabilmesi için ülkenin belli bir hukuki altyapıya kavuşması gerekir. Orada belli eksiklikler olduğunu görüyoruz."

Dinçer, "Türkiye'de yeni bir satın alma planlıyor musunuz, özellikle iflas erteleme talebinde bulunan Gold ile ilgileniyor musunuz" şeklindeki soru üzerine ise, "Geçmişte satın almalarda aktiftik. Bundan sonra da fırsatları değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye tüketici elektroniği pazarının büyüklüğü 2015 itibariyle 40 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Pazarda teknoloji marketleri ise dörtte bir pay sahibi. 2015 yılında yüzde 10 civarı büyüyen tüketici elektroniği pazarında 2016 büyümesinin de bu seviyelerde gerçekleşmesi bekleniyor.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.