Pandemide artan internet ve online data kullanฤฑmฤฑna karลฤฑn telekom ลirketleri fiyatlarฤฑ, taahhรผttlรผ anlaลmalar nedeniyle cep telefonu abonelerine yansฤฑtamadฤฑ.
2021 yฤฑlฤฑ รผรงรผncรผ รงeyrekte enflasyon yรผzde 20 seviyesinde olurken, ลirketlerin abone baลฤฑna gelirleri yรผzde 9 ile 13 oranฤฑnda arttฤฑ.
Garanti BBVA Yatฤฑrฤฑmโฤฑn sektรถr analizinde “operatรถrlerin yรผksek enflasyonu ve artan maliyetlerini gecikmeli olarak fiyatlarฤฑna yansฤฑtmasฤฑna neden olabilir” gรถrรผลรผ yer aldฤฑ.
Tรผrkiye telekom sektรถrรผ pandemiden dolayฤฑ alฤฑลkanlฤฑklarฤฑn deฤiลmesinden pozitif, yurt iรงerisindeki Tรผrk lirasฤฑndaki deฤer kaybฤฑ ve yรผkselen enflasyon ortamฤฑndan ise negatif etkilendi.
2020 Mart’tan itibaren Tรผrkiyeโde gรถrรผlen pandemi tรผketim alฤฑลkanlฤฑklarฤฑnda deฤiลikliklere yol aรงtฤฑ. Bireysellerin internet kullanฤฑmฤฑnฤฑn pandemiden dolayฤฑ ivmelenmesi; online hizmetlerin ve data tรผketiminin artmasฤฑna sebep oldu.
Bloomberg‘in haberine gรถre telekomรผnikasyon sektรถrรผ aรงฤฑsฤฑndan pozitif olan bu geliลmeler kฤฑsa vadede sektรถr aรงฤฑsฤฑndan aynฤฑ yansฤฑmayฤฑ gรถstermedi. Tรผrkiyeโde yฤฑllฤฑk enflasyon yรผzde 36โlara kadar sฤฑรงrarken enflasyonda ana harcama kalemlerinde en az yฤฑllฤฑk artฤฑลlarฤฑn yaลandฤฑฤฤฑ kalem haberleลme oldu.
Orta ve uzun vadede haberleลme endeksi TรFEโyi yakalasa da kฤฑsa vadedeki ayrฤฑลmalar sektรถr karlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ baskฤฑladฤฑ. 2016 โ 2020 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda TรFE ile haberleลme endeksi arasฤฑndaki makas 5 ila 10 puan arasฤฑnda gerรงekleลirken, 2021 Temmuz ayฤฑnda baลlayan ayrฤฑลmanฤฑn boyutu son veriyle 27,32 puana ulaลtฤฑ.
รn รถdemeli abone azaldฤฑ
Bilgi Teknolojileri ve ฤฐletiลim Kurumu’nun paylaลtฤฑฤฤฑ 2021 yฤฑlฤฑ 3. รงeyreฤine dair pazar verilerinde Tรผrkiyeโde รถn รถdemeli abone oranฤฑ yรผzde 33,5 seviyesine geriledi.
Bu rakam 2018 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk รงeyreฤinde yรผzde 45,5 seviyesindeyken, yฤฑllar iรงerisinde gerilemesini sรผrdรผrdรผ. Aynฤฑ sรผre zarfฤฑnda bir faturalฤฑ mobil abone oranฤฑnda artฤฑล izlendi. Tรผrkiyeโde mobil abonelerin, abonelik tรผrlerine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda 2021 yฤฑlฤฑ รผรงรผncรผ รผรง aylฤฑk dรถnemde mobil abonelerin yรผzde 33,5โini รถn รถdemeli abonelerin oluลturduฤu gรถrรผldรผ.
Son bir yฤฑlda faturalฤฑ abonelerin oranฤฑ yรผzde 64โten yรผzde 66,5โe รงฤฑktฤฑ. Telekomรผnikasyon firmalarฤฑ mรผลterileri ile yapmฤฑล olduฤu taahhรผtlรผ anlaลmalar dolayฤฑsฤฑyla, faturalara zam sรถz konusu olduฤunda mรผลterinin taahhรผdรผnรผn dolmasฤฑnฤฑ beklemek durumunda.
Faturalฤฑ abonelerin aฤฤฑrlฤฑฤฤฑnฤฑn artmaya devam etmesi artan maliyetlerin mรผลterilere daha geรง yansฤฑtฤฑlmasฤฑna neden oldu. Bu geliลmenin ลirketlerin kฤฑsa vadede ciro bรผyรผmelerinde enflasyonun altฤฑnda kalmasฤฑna neden olabilecek. Firmalar orta ve uzun vadede bu farkฤฑ ancak taahhรผtler sona erdikรงe kapatabilecek.
Abone gelirleri enflasyonun gerisinde kaldฤฑ
2021 yฤฑlฤฑ รผรงรผncรผ รงeyrek itibarฤฑyla Turkcell iรงin abone baลฤฑna aylฤฑk gelir 50,6 TL, Vodafone iรงin 44,7 TL, TT Mobil iรงin ise 41,4 TL olarak gรถrรผldรผ. Geรงen yฤฑla gรถre abone baลฤฑna aylฤฑk gelirlerin artฤฑลฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda Turkcellโde 9 yรผzde , Vodafoneโda 11 yรผzde, Tรผrk Telekomโda ise 13 yรผzde oldu. Aynฤฑ dรถnemde Tรผrkiyeโde yฤฑllฤฑk enflasyon yรผzde 20 seviyelerinde gerรงekleลti.
Yansฤฑma gecikmeli olacak
Garanti BBVA Yatฤฑrฤฑmโฤฑn Mali Piyasalar Stratejisi raporunda telekom sektรถrรผne detaylฤฑ analiz paylaลฤฑldฤฑ. Kurum telekom sektรถrรผ iรงin 2022 yฤฑlฤฑnda nรถtr gรถrรผล bildirdi.
Sektรถrรผn her ne kadar data kullanฤฑmฤฑnฤฑ, dijital servis ve online kanallarฤฑn kullanฤฑmฤฑnฤฑ ve alฤฑลkanlฤฑklarฤฑ artฤฑrmฤฑล olsa da, yรผksek enflasyon ve artan maliyetler kontratlฤฑ aboneler nedeniyle hฤฑzlฤฑ bir ลekilde fiyatlara yansฤฑtamayacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyor.
Kurum “Faturalฤฑ abonelerin toplam aboneler iรงinde daha yรผksek aฤฤฑrlฤฑkta olmasฤฑ, operatรถrlerin yรผksek enflasyonu ve artan maliyetlerini daha gecikmeli olarak fiyatlarฤฑna yansฤฑtmasฤฑna neden olabilir. Ayrฤฑca TLโde sert deฤer kayฤฑplarฤฑ, operatรถrlerin artan hedge oranlarฤฑna raฤmen, son รงeyrekte kur farkฤฑ gideri kaydetmelerine neden olabilirโโ deฤerlendirmesinde bulundu.
2022 yฤฑlฤฑna dair ise TLโnin deฤer kaybฤฑ ve alt yapฤฑ harcamalarฤฑnฤฑn Dรถviz bazlฤฑ olmasฤฑ nedeniyle 2022 yฤฑlฤฑnda altyapฤฑ paylaลฤฑmฤฑ ve ortak altyapฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑ ile ilgili haber akฤฑลlarฤฑnฤฑn daha yoฤun olacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyor.







