Temel metallerde arz bolluğu var

Temel metallerde arz bolluğu var

Londra Metal Borsası'nda (LME) işlem gören tüm temel metaller arz bolluğu belirtileri gösteriyor.

A+A-

Yavaşlayan ekonomik büyümenin talebi azaltması nedeniyle Londra Metal Borsası'nda işlem gören tüm temel metaller arz bolluğu belirtileri gösteriyor.

LME'de işlem gören altı önemli metalin spot fiyatları vadeli işlemlere göre iskontolu seyrederken, bakır için spreadler rekor düzeyde geniş. 

2023 yılında, daha sıkı para politikası dünya genelinde imalatçıları ve inşaat firmalarını vururken, Çin'in pandemiden sonra düzensiz toparlanması dünyanın en büyük metal tüketicisindeki talebi zayıflattı.

Durgun metal talebi, tüccarların fazla ürünleri borsaya teslim etmesiyle LME tarafından tutulan stokların tarihsel olarak düşük seviyelerden toparlanmasını sağladı. Bu durum aynı zamanda Citigroup Inc. gibi büyük oyuncuları, metali ucuza alıp kâr amacıyla vadeli satmak gibi devasa metal finansmanı işlemlerine girmeye teşvik etti.

Kontangoya geçişin kısmen daha yüksek faiz oranlarından kaynaklandığı ve bunun da metal satın almak ve daha uzun süre elde tutmak için gereken fonların borçlanma maliyetini artırdığı kesin. Bu da vadeli işlem satanları daha sonraki bir tarihte teslim edilebilecek metal için daha yüksek bir prim talep etmeye itiyor.

Genellikle büyüme göstergesi olarak satın alınan bakırda, spot metalin üç aylık vadeli işlemlere göre iskontosu kısa süre önce fiyatın yüzdesi olarak 2009'dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı. 

Aralarında Amy Gower'ın da bulunduğu Morgan Stanley analistleri yayınladıkları bir araştırma notunda, "Contango genellikle olumsuz bir sinyal olarak görülür, çünkü etrafta bol miktarda spot piyasa arzı olduğunu gösterir ve emtiayı depoya koymayı teşvik eder. Ancak bakır için 2003'ten bu yana, güçlü bir kontango fiyatlar için olumsuz bir sinyal olmadı, çünkü muhtemelen Çin fazla malzemeyi emmek için oradaydı" değerlendirmesini yaptılar

İlgili Haberler