Enflasyon รผรง yฤฑla yakฤฑndฤฑr devam eden programa raฤmen gerilemiyor. Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu’nun (TรฤฐK) paylaลtฤฑฤฤฑ Temmuz ayฤฑ enflasyon verileri, tรผketici fiyatlarฤฑndaki artฤฑล hฤฑzฤฑnฤฑn bir รถnceki aya kฤฑyasla yeniden ivme kazandฤฑฤฤฑnฤฑ ortaya koydu.
Tรผketici Fiyat Endeksi (TรFE) Temmuz ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 1,78 oranฤฑnda artฤฑล kaydetti. Haziran ayฤฑnda aylฤฑk artฤฑลฤฑn yรผzde 0,99 seviyesinde gerรงekleลtiฤi dikkate alฤฑndฤฑฤฤฑnda, fiyat artฤฑล trendinde belirgin bir hฤฑzlanma yaลandฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผyor.
Aรงฤฑklanan veriler doฤrultusunda yฤฑllฤฑk oran ise yรผzde 31,75 dรผzeyinde kaydedildi; piyasa temsilcilerinin yฤฑllฤฑk enflasyona iliลkin ortalama beklentisi yรผzde 31,86 seviyesinde ลekillenmiลti. รekirdek enflasyon gรถstergesi olarak kabul edilen ve enerji ile gฤฑda gibi volatil kalemleri dฤฑลarฤฑda bฤฑrakan yฤฑllฤฑk รงekirdek enflasyon ise Temmuz ayฤฑnda sฤฑnฤฑrlฤฑ bir yรผkseliล sergileyerek yรผzde 29,91 seviyesine ulaลtฤฑ.
Harcama gruplarฤฑ bazฤฑnda incelendiฤinde, aylฤฑk en yรผksek fiyat artฤฑลฤฑ yรผzde 10,74 ile saฤlฤฑk grubunda kaydedildi. Saฤlฤฑk harcamalarฤฑndaki bu artฤฑล, genel orana 0,32 puanlฤฑk bir katkฤฑ saฤladฤฑ. Saฤlฤฑk sektรถrรผnรผ, aylฤฑk yรผzde 2,59’luk artฤฑล ve genel artฤฑลa 0,44 puanlฤฑk katkฤฑ ile ulaลtฤฑrma grubu takip etti. Temel tรผketim kalemleri arasฤฑnda kritik รถnem taลฤฑyan gฤฑda ve alkolsรผz iรงecekler grubunda aylฤฑk bazda yรผzde 1,61 oranฤฑnda artฤฑล gerรงekleลirken, konut, su, elektrik, gaz ve diฤer yakฤฑtlardan oluลan harcama grubunda aylฤฑk yรผkseliล yรผzde 2,25 olarak gerรงekleลti. Yฤฑllฤฑk bazda bakฤฑldฤฑฤฤฑnda ise sepette en yรผksek aฤฤฑrlฤฑฤa sahip รผรง ana grubun deฤiลim oranlarฤฑ ve genel enflasyona katkฤฑlarฤฑ dikkat รงekti.

Gฤฑda ve alkolsรผz iรงecekler grubunda yฤฑllฤฑk artฤฑล yรผzde 37,53 seviyesinde gerรงekleลerek genel enflasyona 8,94 puan katarken, ulaลtฤฑrma grubu yรผzde 30,83 yรผkseliล ile 5,22 puan katkฤฑ sundu. Konut ve enerji kalemlerini kapsayan grup ise yฤฑllฤฑk yรผzde 40,32 artฤฑล gรถstererek genel endekse 5,21 puanlฤฑk etki yaptฤฑ. Endeks kapsamฤฑnda deฤerlendirilen 174 alt sฤฑnฤฑftan 50’sinde fiyatlar gerilerken, 7 alt sฤฑnฤฑfta deฤiลim yaลanmadฤฑ, 117 alt sฤฑnฤฑfta ise fiyat artฤฑลฤฑ kaydedildi.
รretici enflasyonundaki eฤilim ve Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn patika deฤerlendirmesi
Tรผketici tarafฤฑnda aylฤฑk fiyat artฤฑล hฤฑzฤฑ yรผkselirken, imalat ve รผretim maliyetlerini yansฤฑtan Yurtiรงi รretici Fiyat Endeksi (Yฤฐ-รFE) tarafฤฑnda daha dengeli bir seyir izlendi. รretici fiyatlarฤฑ Temmuz ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 1,52 oranฤฑnda artฤฑล gรถsterdi. Bu oran, Haziran ayฤฑnda kaydedilen yรผzde 1,80’lik aylฤฑk รFE’ye kฤฑyasla bir miktar yavaลlamaya iลaret etti. รretici fiyatlarฤฑndaki yฤฑllฤฑk artฤฑล oranฤฑ ise Haziran ayฤฑndaki yรผzde 28,09 seviyesinden Temmuz ayฤฑ itibarฤฑyla yรผzde 27,83 seviyesine geriledi. Yฤฐ-รFE verileri bir รถnceki yฤฑlฤฑn Aralฤฑk ayฤฑna gรถre yรผzde 17,86, on iki aylฤฑk ortalamalara gรถre ise yรผzde 27,54 oranฤฑnda artฤฑล kaydetti.

Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB), daha รถnce yayฤฑmladฤฑฤฤฑ deฤerlendirmelerde Temmuz ayฤฑna iliลkin รถncรผ gรถstergelerin enflasyonun ana eฤiliminde geรงici bir yรผkseliลe iลaret ettiฤini vurgulamฤฑลtฤฑ. Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn politika faizini yรผzde 37 seviyesinde sabit tuttuฤu Para Politikasฤฑ Kurulu (PPK) toplantฤฑ รถzetinde, รถzellikle mevsimsellikten arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล veriler รงerรงevesinde hizmet enflasyonunda gรถrรผlen yukarฤฑ yรถnlรผ ivmede saฤlฤฑk hizmetleri fiyat ayarlamalarฤฑnฤฑn belirleyici olduฤu ifade edilmiลti.
Merkez Bankasฤฑ yetkilileri ayrฤฑca, iลlenmemiล gฤฑda grubunda sebze fiyatlarฤฑ kaynaklฤฑ dalgalanmalara dikkat รงekerken, kรผresel jeopolitik gerilimlerin etkisiyle enerji piyasalarฤฑnda yaลanan geliลmelerin iรง piyasadaki akaryakฤฑt ve elektrik fiyatlarฤฑna yansฤฑmasฤฑnฤฑn Temmuz enflasyonu รผzerinde geรงici bir baskฤฑ oluลturduฤunu deฤerlendirmesinde bulunmuลtu.








