Tesla Cybertruck trafiğe çıkarsa çok insanın canı yanacak

Tesla Cybertruck trafiğe çıkarsa çok insanın canı yanacak

Tesla Cybertruck'ın sert yapısı ve keskin tasarımı güvenlik endişelerini artırıyor.

A+A-

Tesla'nın Cybertruck'ının köşeli tasarımı, güvenlik uzmanlarını elektrikli kamyonetin sert paslanmaz çelik dış iskeletinin yayalara ve bisikletlilere zarar verebileceği ve yollardaki diğer araçlara zarar verebileceği konusunda endişelendiriyor.

Reuters, Tesla'nın yaklaşık dört yıldır ilk yeni aracı üzerinde gerçekleştirdiği ve geçen hafta web üzerinden yapılan bir teslimat etkinliği sırasında gösterilen çarpışma testlerinin videolarını izleyen altı güvenlik profesörü ve yetkilisiyle konuştu.

Tesla'nın 30 Kasım'daki bir etkinlikte canlı yayınladığı çarpışma testi videoları sosyal medyada yoğun bir şekilde tartışıldı. Reuters'a konuşan uzmanlar, güvenlik konusunda kesin sonuçlara varmak için çarpışma testi verilerine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Araç çarpışma testleri bir endüstri standardı olan Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü'nün (IIHS) eski başkanı Adrian Lund, "Buradaki en büyük sorun, kalın paslanmaz çelik kullanarak aracın kaplamasını gerçekten çok sert yaparlarsa, insanlar kafalarını çarptıklarında onlara daha fazla zarar verecektir" dedi.

Tesla, kamyonun çarpışma sırasında darbeyi emen yapılarını öne çıkardı. Tesla CEO'su Elon Musk Salı günü yaptığı sosyal medya paylaşımında Cybertruck'ın yolcular ve yayalar için diğer kamyonlardan daha güvenli olacağından "son derece emin" olduğunu söyledi.

Cuma günü öğleden sonraki işlemlerde hisseleri hafif bir artışla 243,64 $ olan Tesla, güvenlik uzmanları tarafından dile getirilen endişelerle ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Araç, 1985 yapımı "Geleceğe Dönüş" filminde yer alan DeLorean'ın piyasaya sürülmesinden bu yana paslanmaz çelik dış yüzeye sahip ilk otomobil olma özelliğini taşıyor. Musk, malzemenin panelleri oluşturan damgalama makinesini bile kırdığını söyledi ve aracın sağlamlığını övdü.

Teksas'taki fabrikada düzenlenen lansman etkinliğinde Tesla, soğuk haddelenmiş, paslanmaz gövde panellerinin çarpışma sırasında darbeyi emecek şekilde tasarlandığını söyledi.

Ön ve arka yapıların enerjiyi dağıtmaya yardımcı olan enerji emici kaburgalara sahip olduğu ve yandan çarpma sırasında kapı derisinin çarpışma yükünün büyük bir kısmını taşıdığı belirtildi.

George Washington Üniversitesi oto güvenlik profesörü Samer Hamdar, sınırlı "çarpışma bölgeleri" ile ilgili endişelerini dile getirdi, ancak diğer özelliklerin bunu telafi edebileceğini ekledi. 

Hamdar, "Sınırlı bir çökme bölgesine sahip olmanızı sınırlayacak şok emici bir mekanizma olasılığı olabilir" dedi.

60.990 dolardan başlayan Cybertruck, Tesla'nın Model Y'si gibi yüksek hacimli bir araç olmayacak, ancak Musk, Tesla'nın 2025 yılında yılda yaklaşık 250.000 Cybertruck üretim oranına ulaşmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi'nin eski başkan vekili David Friedman, kazanın kaybedenler için etkisini tanımladı: "Çökme bölgesi olan başka bir araçla çarpışıyorsanız ve sizin aracınız daha sertse, o zaman onların araçları ezilecek ve sizinki dirençli olacaktır" dedi.

Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi Güvenli Ulaşım Araştırma ve Eğitim Merkezi Direktörü Julia Griswold, Tesla'nın yayınladığı çarpışma testi videolarının kendisini "alarma geçirdiğini" söyledi. Griswold, kamyonların ağırlığının ve yüksek hızlanmalarının "araç kullanmayanlar için tehlike arz ettiğini" söyledi.

Tesla, Cybertrucks'ı Avrupa'da satıp satmayacağını söylemedi, ancak baş mühendisi bu ay otomobil yayını TopGear'a, dış çıkıntıları sınırlayarak yayaları korumayı amaçlayan AB güvenlik kurallarının orada satışı zorlaştırabileceğini söyledi.

Griswold "Tesla'nın bu aracı Avrupa'ya getirmemesini umuyoruz. Bu büyüklükte, güçte ve devasa ağırlıktaki bir araç çarpışma halinde yayalar ve bisikletliler için ölümcül olacaktır" dedi.

İlgili Haberler