Tesla düşüyor beraberinde Nasdaq'ı da aşağı çekiyor

Tesla düşüyor beraberinde Nasdaq'ı da aşağı çekiyor

Nasdaq; S&P 500 ve Dow Jones'un altında bir performans sergilerken, yatırımcılar Microsoft gibi şirketlerin sonuçlarını beklerken yüksek profilli megakentlerin baskısı altında kaldı ve Tesla hisseleri harcama planlarıyla ilgili endişeler nedeniyle düştü.

A+A-

Tesla, üretimini artırmak için 2023 sermaye harcaması tahminini yükseltmesinin ardından %2 değer kaybederek tüketiciye yönelik hisse senetlerini aşağı çekti.

Salı günü açıklanacak sonuçlar öncesinde %1,6 düşen Microsoft'un ardından S&P 500'ün en büyük ikinci düşüşü oldu. Bu hafta ayrıca Alphabet, Amazon ve Meta bilançoları da açıklanacak.

Bu hisse senetlerindeki ralli bu yıl Wall Street'i destekledi, bu nedenle yatırımcılar kasvetli ekonomik görünüm göz önüne alındığında kazanımların devam edip edemeyeceği konusunda endişeli.

Los Angeles'taki Wedbush Securities'de hisse senedi alım satımı genel müdürü olan Michael James, "Tesla'dan kaynaklanan serpinti yayılıyor ve Microsoft'un kazançları öncesinde artan bir endişe var. Genel olarak kurumsal harcamalarla ilgili endişeler göz önüne alındığında büyümeleri ne kadar dirençli oldu göreceğiz."

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 9,19 puan veya %0,03 artışla 33.818,15'e; S&P 500 3,4 puan veya %0,08 kayıpla 4.130,12'ye; Nasdaq Bileşik 52,58 puan veya %0,44 düşüşle 12.019,88'e geriledi.

S&P 500'ün 11 ana sektörü arasında enerji %2 artışla en güçlü sektör olurken, teknoloji %0,7 düşüşle en zayıf sektör oldu.

Wedbush'tan James, Philadelphia yarı iletken endeksinin Çin ile artan küresel gerilim nedeniyle %0,5 düşmesiyle birlikte çip hisselerindeki düşük performansa işaret etti.

ABD hisse senetleri, büyük bankaların beklenenden daha güçlü sonuçlarıyla kazanç sezonunun başlangıcında büyük ölçüde sabit kaldı ve Mart ayındaki bölgesel bankacılık krizinin bulaşıcılığına ilişkin endişeleri yatıştırdı.

Refinitiv IBES verilerine göre, şu ana kadar ilk çeyrek sonuçlarını açıklayan 90 S&P 500 şirketinin yaklaşık %77'si analistlerin tahminlerini aştı. Uzun vadeli ortalama aşım oranı ise %66'dır.

Analistlerin Nisan ayı başında tahmin edilen %5,1'lik düşüşe karşılık %4,7'lik bir çeyreklik kar daralması beklemesiyle, kazanç tahminleri marjinal olarak iyileşti.

Bu hafta açıklanacak veriler arasında ABD'nin ilk çeyrek GSYH'sine ilişkin erken okumalar, Mart ayı kişisel tüketici harcamaları endeksi (PCE) ve Nisan ayı tüketici güveni yer alıyor.

CME Group'un Fedwatch aracına göre, para piyasası işlemcileri böyle bir hareketin gerçekleşme olasılığını %92 olarak fiyatlarken, geçen hafta karışık gelen veriler Fed'in Mayıs ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımına gideceği yönündeki bahisleri güçlendirdi.

Geçtiğimiz hafta Fed politika yapıcılarının çoğu, bir sonraki politika toplantısına kadar karartma dönemine girmeden önce merkez bankasının enflasyonu düşürmek için daha fazla çalışması gerektiğini kabul etti.

ABD Hazine tahvillerinin getirileri, enflasyon ve ekonomik faaliyetlerin yavaşladığına dair son işaretlerin ardından gevşedi, ancak yatırımcılar ABD borç tavanına ilişkin potansiyel bir açmazdan giderek daha fazla endişe duymaya başladı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, ABD hükümetinin borçlanma tavanını beklenenden daha erken aşabileceği yönündeki endişelerin sürdüğü bir ortamda, Meclis'in bu hafta harcama ve borçlanma yasa tasarısını oylayacağını söyledi.

Pazartesi günü piyasayı en çok sürükleyenler arasında %0,8 düşüşle Amazon.com ve Perşembe günü açıkladığı sonuçlarla hayal kırıklığı yaratan ve Pazartesi günü %3'ten fazla düşüş yaşayan AT&T yer aldı.

Bed Bath & Beyond hisseleri, Pazar günü iflasını açıklamasının ardından %34 ya da 10 sent düşerek 19 sente geriledi.

First Republic Bank çeyrek dönem raporu öncesinde %8 artış gösterdi. Bölgesel bankanın hisseleri, ABD bankacılık krizinin tetiklemesiyle bu yıl %88 değer kaybetti.

NYSE'de yükselen ihraçlar gerileyen ihraçları 1,02'ye 1 oranıyla geçerken, Nasdaq'ta 1,61'e 1 oranı gerileyenleri destekledi.

S&P 500 52 haftanın 20 yeni en yüksek ve iki yeni en düşük seviyesini kaydederken; Nasdaq Composite 59 yeni en yüksek ve 178 yeni en düşük seviyeyi kaydetti.

İlgili Haberler