Tesla rakiplerine nal toplatıyor!

Tesla rakiplerine nal toplatıyor!

Tesla'nın rakipleri ABD'deki elektrikli araç satışlarından pay kapma mücadelesi veriyor

A+A-

Ford'un Michigan'da planladığı 3,5 milyar dolarlık pil fabrikası yatırımını durdurma kararı, Tesla'nın ABD pazarında giderek büyüyen rakipleri için bir zorluğun altını çiziyor: Tesla, bu rakiplerin çoğunu kârsız, düşük hacimli nişlere itiyor.

Küresel otomobil üreticileri Amerika Birleşik Devletleri'nde çok sayıda yeni elektrikli araç piyasaya sürüyor ve yeni elektrikli araç ve batarya tesislerine milyarlarca dolar akıtıyor. Ancak 2023 yılının ilk altı ayına ait ABD elektrikli araç satış verilerinin Reuters analizine göre, Tesla'nın Model Y ve Model 3'ü dışında çok azı tam ölçekli bir montaj tesisini destekleyecek kadar yüksek hacimlerde satış yapıyor.

S&P Global Mobility verilerine göre, marka bazında Tesla, ilk yarıda kendinden sonraki 19 rakibine ciddi oranda fark  attı.

Tesla, Ocak ayından Haziran ayına kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde 325.291 araç sattı. General Motors'un Chevrolet markası, Bolt EV ile 34.943 adetle ikinci sırada yer alırken, onu Ford, Hyundai ve Rivian takip etti.

İsim bazında Tesla'nın dört modeli de ilk 12'de yer alırken, Model Y ve Model 3 sırasıyla 200.000 ve 160.000 ilk yarı satışıyla bir ve ikinci sırada yer aldı.

Buna kıyasla Bolt 35.000 ve Ford'un Mustang Mach E'si 13.600 sattı - kârlı olmak için kapasitenin %80'i veya daha fazlasıyla çalışması gereken tipik bir montaj tesisini doldurmaya yetecek hacmin yakınından bile geçmiyor.

Bir endüstri ticaret grubu olan Alliance for Automotive Innovation tarafından derlenen verilere göre, plug-in hibritler ve yakıt hücreli araçlar da dahil olmak üzere elektrikli araç satışları, 2023'ün ilk yarısında ABD pazarının %8,9'unu ele geçirerek bir önceki yıla göre yüzde 2,6 puan artış gösterdi.

Alliance for Automotive Innovation'ın elektrikli araç pazarına ilişkin son üç aylık raporuna göre bu pazar payı 103 farklı model arasında paylaştırıldı.

Ford'un Michigan'daki 3,5 milyar dolarlık elektrikli araç batarya fabrikası çalışmalarını durdurma kararı, bazı analistlerin ABD elektrikli araç pazarının başlatılan veya yapım aşamasında olan tüm yeni batarya ve montaj operasyonlarını destekleyecek kadar hızlı büyüyüp büyümeyeceğini sorgulamasına neden oldu.

Temmuz ayında Ford, elektrikli araç biriminde bu yılın başlarında öngörülenden %50 daha fazla olmak üzere 4,5 milyar dolarlık bir tam yıl zararı öngördü ve elektrikli araç üretim artışını yavaşlattığını söyledi.

ABD'li otomobil üreticisi, birçok rakibi gibi, ABD'de ilave elektrikli araç ve batarya tesisleri inşa etmek için milyarlarca dolar taahhüt etti.

Salı günü yapılan bir medya sunumunda Cox Automotive, Tesla'nın bu yıl pazara daha fazla katılım olduğu için ABD EV satışlarından bir miktar pay aldığını, ancak yine de tüm EV satışlarının yaklaşık üçte ikisine sahip olduğunu belirtti. Tesla dışında hiçbir marka %10'dan fazla paya sahip değil.

Cox, bir yıl önce yaklaşık %6,5 olan elektrikli araç satışlarının üçüncü çeyrekte toplam ABD araç satışlarının %8'ine yükseleceğini tahmin ediyor.

Bu büyümenin bir kısmı, fiyatları düşürmek ve satışları artırmak için üstün kar marjlarını kullanan Tesla tarafından yönlendirilen bir trend olan düşen fiyatlardan kaynaklanıyor olabilir. Cox, ortalama elektrikli araç perakende fiyatlarının bir yıl önceki yaklaşık 70.000 $ seviyesinden Temmuz 2023'te 53.376 $'a düştüğünü söyledi.

İlgili Haberler