Times: İngiltere Maliye Bakanı'nın görevine son veriliyor

Times: İngiltere Maliye Bakanı'nın görevine son veriliyor

İngiliz basınında çok konuşulacak bir habere imza atıldı. Times'a göre Liz Truss, piyasanın karşısında pozisyon aldığı mini bütçenin önemli kısımlarını terk etmeye ve Maliye Bakanı Kwarteng'i görevden almaya hazırlanıyor.

A+A-

İngiliz basınına göre İngiltere Başbakanı Liz Truss Hazine ve Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i görevden almaya ve piyasaları rahatlatmak amacıyla mini bütçesinin önemli kısımlarını terk ederek kurumlar vergisini artırma planlarını açıklamaya hazırlanıyor.

Başbakanın resmi açıklamasından önce Kwarteng ile görüşeceği belirtiliyor.

Sterlin yaşanan bir dizi sızıntıya olumlu yanıt verirken piyasaların alınan pozisyonun tersi yönünde fiyatlaması sonrası hükümetin vergi indirim planlarından vazgeçmekten başka çok az seçeneği kaldı.

Kwarteng, Washington ziyaretini bir gün önceden bitirerek ülkeye dönerken hükümetin Cuma öğleden sonra kurumlar vergisi planlarını açıklaması ve başbakanın bir kamuoyu açıklaması yapması bekleniyor.

Times’ın kaynaklarına göre kurumlar vergisi artırılacak ancak önceki hükümet tarafından planlanan yüzde 25’den daha az olması bekleniyor. Öte yandan mini bütçedeki diğer önlemler yakında tersine çevrilebilir.

Bu hamle ile hükümetin, Kwarteng’in açıkladığı 45 milyar sterlin değerinde vergi indirimlerini duyurmasının ardından piyasa güvenini yeniden tesis etmeyi amaçladığı belirtiliyor. Söz konusu 45 milyar sterlinlik bütçe paketi açıklandığında piyasa olumsuz tepki vermiş ve sterlinde sert düşüşler gözlenmişti.

İlgili Haberler