TL'deki erime ABD enflasyon verisi ile hızlandı

TL'deki erime ABD enflasyon verisi ile hızlandı

Türk Lirası'ndaki değer kaybı, ABD'deki enflasyonun beklentilerin üstünde çıkması ile arttı

A+A-

BORSATEK.COM - ABD'de enflasyon rakamlarının beklentilerin üstünde çıkması ile Türk Lirası'ndaki değer kaybını hızlandırdı. 

ABD enflasyon verileri öncesi 17.3627 TL'de bulunan dolar, açıklama sonrası 17.4584 TL'ye yükseldi. Euro ise 17.67 TL'ye yükseldi. Güne 17.31 TL seviyesinden başlayan dolar ile 17.39 TL seviyesinden başlayan euro karşısında TL'nin günlük kaybı yüzde 0.8 seviyesinde bulunuyor.

ABD enflasyonu yüzde 9.1 ile rekor kırdı

ABD’de enflasyon Haziran’da yıllık yüzde 9,1’e yükseldi. ABD'de tüketici fiyatları yukarı yönlü hareketini sürdürerek, analistlerinin tahminlerinden de yukarı geldi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Haziran ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 1,1 olacağı yönündeydi.

Tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış yüzde 9,1 olarak gerçekleşti. Analistler yıllık artışın yüzde 8,6'dan yüzde 8,8'e çıkacağı tahmininde bulunmuşlardı. Böylece tüketici fiyatlarında 1981 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek seviye görüldü.

Çekirdek fiyat olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,7, yıllık yüzde 5,9 arttı. Analistlerin beklentisi aynı sırayla yüzde 0,5 ve yüzde 5,7 artış olacağı yönündeydi.

Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 7,5, yıllık yüzde 41,6 artış gösterirken, gıda fiyatlarında aylık yüzde 1,0, yıllık yüzde 10,4 artış yaşandı.

İlgili Haberler