Toyota'da milyonlarca sürücünün özel verisi sızdırıldı

Toyota'da milyonlarca sürücünün özel verisi sızdırıldı

Japonya'da 2 milyondan fazla Toyota kullanıcısı araç verilerinin sızması riskiyle karşı karşıya

A+A-

Toyota Motor yaptığı açıklamada, Japonya'daki 2,15 milyon kullanıcının ya da 2012'den bu yana ana bulut hizmet platformlarına kaydolan neredeyse tüm müşteri tabanının araç verilerinin insan hatası nedeniyle on yıldır kamuya açık olduğunu söyledi.

Lüks markası Lexus'un müşterilerini de etkileyen olay, dünyanın en büyük otomobil üreticisinin otonom sürüş ve diğer yapay zeka destekli özellikleri sunmak için çok önemli görülen araç bağlanabilirliği ve bulut tabanlı veri yönetimi konusunda atılım yaptığı bir dönemde meydana geldi.

Bir Toyota sözcüsü, Kasım 2013'te başlayan ve Nisan ortasına kadar süren sorunun, bir bulut sisteminin özel yerine herkese açık olarak ayarlanmasına yol açan insan hatasından kaynaklandığını söyledi. Şirket, araç konumları ve araç cihazlarının kimlik numaraları gibi ayrıntıları kapsayabileceğini, ancak kötü niyetli kullanımla ilgili herhangi bir rapor bulunmadığını söyledi.

Sözcü, bir hata olduğunun farkına varılmasının neden zaman aldığı sorusuna yanıt olarak, "Aktif tespit mekanizmalarının ve kamuya açık hale gelen şeylerin varlığını veya yokluğunu tespit etmeye yönelik faaliyetlerin eksikliği vardı" dedi.

Toyota, bulut ayarlarını denetlemek için bir sistem kuracağını, ayarları sürekli olarak izlemek için bir sistem kuracağını ve çalışanları veri işleme kuralları konusunda kapsamlı bir şekilde eğiteceğini söyledi.

Etkilenen müşteriler arasında, sesli yapay zeka destekli sürüş yardımı, araç yönetimi için çağrı merkezlerine otomatik bağlantı ve trafik kazası veya ani hastalık gibi durumlarda acil durum desteği de dahil olmak üzere çok çeşitli hizmetler sunan T-Connect hizmetine kaydolanlar da yer aldı.

Lexus araç sahiplerine yönelik benzer bir hizmet olan G-Link kullanıcıları da bu durumdan etkilendi.

Yetkililerden biri, Japonya Kişisel Bilgilerin Korunması Komisyonu'nun olay hakkında bilgilendirildiğini söyledi, ancak bireysel olaylar hakkında yorum yapmama uygulaması doğrultusunda daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Toyota, sorunun ortaya çıkmasının ardından verilere dışarıdan erişimi engellemek için adımlar atıldığını ve Toyota tarafından yönetilen tüm bulut ortamlarına yönelik bir soruşturma yürütüldüğünü söyledi.

Japonya'da zaman zaman büyük kişisel veri sızıntıları meydana geliyor. Mart ayında, mobil operatör NTT DoCoMo, 5,29 milyon kadar müşterisinin verilerinin dışarıdan iş aldığı bir şirket aracılığıyla sızdırılmış olabileceğini söyledi.

Bu olay, 1 Nisan'da Toyota CEO'luğunu şirketin kurucusunun torunu Akio Toyoda'dan devralan Koji Sato'nun karşılaştığı zorluklara bir yenisini daha ekledi.

Göreve geldiğinden bu yana Toyota, iştiraki Daihatsu'daki güvenlik testi sorunlarını kabul etti ve iklim değişikliği konusundaki lobiciliğinin açıklanmasını iyileştirmek için üç Avrupalı varlık yöneticisinden bir hissedar teklifi aldı.

İlgili Haberler