ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Stephen Miran’ı, görev süresi Ocak 2026’da dolmadan aylar önce istifa eden Adriana Kugler’in boşalttığı Fed Yönetim Kurulu’ndaki koltuğa aday gösterdi.
Bu hamle, Trump’a ikinci döneminde merkez bankasının liderliğini yeniden şekillendirme fırsatını sunuyor.
Trump Miran’a çok güveniyor
Harvard eğitimli bir ekonomist olan Miran, başkanın ticaret politikası konusundaki en güvendiği danışmanlardan birisi. Serbest piyasa yanlısı Miran, Trump’ın Kurtuluş Günü tarifeleri için çerçeve oluşturan sözde Mar-a-Lago Mutabakatı’nın da yazarı.

Trump, Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada “İkinci Dönemimin başından beri benimle birlikte ve ekonomi dünyasındaki uzmanlığı benzersiz. Olağanüstü bir iş çıkaracak” diye yazdı .
Miran, Trump’ın Fed’i faiz oranlarını düşürmeye yönlendirme çabasını kamuoyu önünde desteklemişti. Bu ay sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Ticaret anlaşmalarını müzakere eden, vergi yasası çıkaran ve savaşları durduran Başkan Trump’ın hem güvercin hem şahin yönlerde faiz oranları konusunda böylesine iyi bir geçmişe sahip olması bazıları için gerçekten rahatsız edici” ifadelerini kullandı.
Trump’ın ikinci adayı Fed Başkanı Powell’ın halefi olabilir
Atamanın geçici olması bekleniyor. Trump, Ocak ayında başlayacak 14 yıllık tam bir dönem için ikinci bir aday göstermeyi planladığını söyledi. Başkanın bu kişiyi, Başkan Jerome Powell’ın halefi olarak da desteklemesi muhtemel.

Her iki atama da Senato onayını gerektiriyor. Bu sürecin, milletvekillerinin ağustos tatilinden dönmesinden sonra dört ila sekiz hafta sürmesi bekleniyor. Bu zaman çizelgesi, yeni yöneticinin Fed’in eylül ayındaki politika toplantısına yetişmesini olası kılmıyor.
Trump, uzun dönemli görev için eski Fed yöneticisi Kevin Warsh ve ekonomi danışmanı Kevin Hassett gibi birkaç ismi gündeme getirdi. Mevcut yöneticiler Christopher Waller ve Michelle Bowman’ın da değerlendirme altında olduğu belirtiliyor.







