Trump'ı silen ABD, Trump'ın Çin politikasından vazgeçmiyor

Trump'ı silen ABD, Trump'ın Çin politikasından vazgeçmiyor

ABD Ticaret Bakanı, incelemeler tamamlanana kadar Trump'ın Çin gümrük vergilerinde değişiklik yapılmasını beklemiyor.

A+A-

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ABD Ticaret Temsilciliği tarafından yapılan incelemeler tamamlanana kadar Başkan Donald Trump döneminde ABD'nin Çin'e uyguladığı gümrük vergilerinde herhangi bir revizyona gidilmesini beklemediğini söyledi.

Salı günü CNBC'ye konuşan Raimondo, "(Biden) yönetiminin bu inceleme tamamlanana kadar herhangi bir değişiklik yapacağını sanmıyorum. USTR'nin incelemeyi ne zaman sonuçlandıracağı belli değil," dedi.

Cumhuriyetçi Trump, Çin'in ABD'nin fikri mülkiyet haklarını kötüye kullandığını ve ABD şirketlerini iş yapmak için hassas teknoloji transfer etmeye zorladığını tespit eden "Section 301" soruşturmasının ardından 2018 ve 2019 yıllarında Çin'den ithal edilen 370 milyar ABD doları değerindeki binlerce ürüne gümrük vergisi getirdi.

"Bu gümrük vergilerini biz koymadık. Birçok durumda mantıklı olduklarını düşünmüyoruz," diyen Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın yönetiminde yer alan Raimondo Salı günü yaptığı açıklamada "Bence Trump tarifeleri çok daha stratejik olabilirdi ve bu yüzden bu dört yıllık incelemeyi yapıyoruz. USTR tarafından yapılan inceleme "(tarifelerin) etkili olup olmadığını görmek için" dedi.

Ancak Raimondo, "Çin'in işletmelerini sübvanse etme uygulamaları ABD'li işçilere zarar verdi, bu nedenle eşit bir oyun alanına ihtiyacımız var" diye ekledi ve geçtiğimiz hafta Çin'de faaliyet gösteren ABD'li işletmelere yönelik Çin'in getirdiği çeşitli yeni kısıtlamaları eleştirdi.

Çin Ticaret Bakanı geçen hafta Pekin'de Raimondo ile bir araya geldiğinde ABD'de yatırım yapan Çinli şirketlere "eşit muamele" yapılması çağrısında bulunarak ABD'nin Çin ithalatına uyguladığı 301 gümrük vergisini "ayrımcı" olarak nitelendirmişti.

Trump yönetimi, ticaret ortaklarının haksız uygulamalarıyla mücadele etmeyi amaçlayan 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301. Bölümünü kullanarak 2018 ve 2019'da gümrük vergilerini uygulamaya koydu.

İlgili Haberler