Cumhuriyetรงi Donald Trump’ฤฑn ABD baลkanlฤฑk seรงimlerindeki zaferinin tetiklediฤi dolar rallisi, Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn yenin on yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyelerine gerilemesini รถnlemek iรงin Aralฤฑk ayฤฑnda faiz oranlarฤฑnฤฑ artฤฑrmasฤฑ yรถnรผndeki baskฤฑyฤฑ artฤฑrabilir.
Trump’ฤฑn ABD baลkanlฤฑk seรงimlerindeki zaferi, vergi indirimleri ve ithalata yรถnelik gรผmrรผk tarifeleri beklentilerinin ekonomik bรผyรผmeye iliลkin iyimserliฤi artฤฑrฤฑrken enflasyona iliลkin endiลeleri kรถrรผklemesiyle dolarda keskin yรผkseliลlere yol aรงtฤฑ.
Dolarฤฑn gรผcรผ Perลembe gรผnรผ yeni kฤฑsa sรผreliฤine 154,71 ile son รผรง ayฤฑn en dรผลรผk seviyesine indirdi ve Eylรผl ortasฤฑnda ulaลtฤฑฤฤฑ 140,62 seviyesinden oldukรงa uzaklaลtฤฑ. Zayฤฑf yen ihracata destek verirken, yakฤฑt ve gฤฑda ithalat maliyetlerini artฤฑrarak ve dolayฤฑsฤฑyla tรผketime zarar vererek Japon politika yapฤฑcฤฑlarฤฑ iรงin baล aฤrฤฑsฤฑ haline geldi. Yรผkselen enflasyon, geรงen ayki genel seรงimlerde iktidar koalisyonuna karลฤฑ bรผyรผk seรงmen dalgalanmasฤฑnฤฑn arkasฤฑndaki faktรถrlerden biri olarak gรถrรผlรผyordu.
Japonya’nฤฑn en รผst dรผzey dรถviz diplomatฤฑ Atsushi Mimura, Perลembe gรผnรผ yendeki keskin dรผลรผลlere karลฤฑ uyarฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrarak yetkililerin “aลฤฑrฤฑ” dรถviz hareketlerine karลฤฑ harekete geรงmeye hazฤฑr olduฤunu sรถyledi.
Politika yapฤฑcฤฑlar iรงin bir kabus senaryosu, yenin Temmuz ayฤฑnda dolar karลฤฑsฤฑnda 162 seviyesine yaklaลarak 30 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine doฤru yeniden dรผลmesi olacak. Bu hareket BOJ’u faiz oranlarฤฑnฤฑ 31 Temmuz’da %0’a รงekmeye itti.
O dรถnemde yendeki dรผลรผล iktidar partisi milletvekillerinin BOJ’a faizleri artฤฑrmasฤฑ ya da borรงlanma maliyetlerini yรผkseltme niyetine dair daha net iลaretler vermesi yรถnรผnde รงaฤrฤฑlar yapmasฤฑna yol aรงmฤฑลtฤฑ.
Baลbakan Shigeru Ishiba 2 Ekim’de ekonominin daha fazla faiz artฤฑลฤฑna hazฤฑr olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyerek piyasalarฤฑ ลaลฤฑrttฤฑ, ancak daha sonra BOJ politikasฤฑna mรผdahale etmeyeceฤini sรถyleyerek mesajฤฑnฤฑ yumuลattฤฑ.
NLI Araลtฤฑrma Enstitรผsรผ’nde kฤฑdemli ekonomist olan Tsuyoshi Ueno, “Politikacฤฑlar zayฤฑf bir yen istemiyor, bu nedenle BOJ’u faizleri artฤฑrma konusunda temkinli olmaya รงaฤฤฑranlar bile yen dรผลรผลleri hฤฑzlanฤฑrsa artฤฑลlara baล sallayabilir” dedi ve ekledi: “Bu anlamda, zayฤฑf yen BOJ’u istikrarlฤฑ faiz artฤฑลlarฤฑna teลvik edebilir.”







