Tüpraş ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı

Tüpraş ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı

Tüpraş, 2020 yılının ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ikinci  çeyreğinde toplam 4,9 milyon ton üretim ve 5,3 milyon ton satış  gerçekleştiren Tüpraş 185 milyon TL net zarar açıkladı.

A+A-

Tüpraş'ın yılın ilk yarısındaki yatırımları toplam 450 milyon TL'ye ulaştı

Tüpraş, 2020 yılının ikinci  çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ikinci  çeyreğinde toplam 4,9 milyon ton üretim ve 5,3 milyon ton satış  gerçekleştiren Tüpraş'ın yılın ilk yarısındaki yatırımları ise toplam 450 milyon TL'ye ulaştı.

Tüpraş, dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınını önlemeye  yönelik karantina tedbirlerinin sürdüğü yılın ikinci çeyreğinde de  verimlilik odaklı üretim anlayışı güçlü ve disiplinli finansman  politikalarıyla Türkiye'nin enerji ihtiyacını kesintisiz karşılamaya  devam etti. 2020 yılının ikinci çeyreğinde %69,5'lik kapasite  kullanımıyla 4,9 milyon ton üretim yapan Tüpraş, 4,1 milyon tonu yurt  içinde olmak üzere, toplam 5,3 milyon ton ürün satışı gerçekleştirdi.

Salgın nedeniyle yurt içinde ve yurt dışında yaşanan talep  daralması yılın ikinci üç aylık döneminde de etkisini sürdürdü. En  büyük etki, küresel havacılık faaliyetlerinin durma noktasına  gelmesiyle birlikte jet yakıtı talebinde gözlemlenirken  söz konusu  dönemde dünya nüfusunun yarısından fazlasını kapsayan sokağa çıkma ve  seyahat etme kısıtlamaları nedeniyle karayolu yakıtlarına olan talep  de zayıflamadan payını aldı.

Yüksek seviyelere ulaşan ürün stokları ise özellikle Nisan ve Mayıs aylarında ürün marjlarının üzerinde önemli baskı oluşturdu. Haziran ayından itibaren, salgına yönelik önlemlerin hafifletilmeye  başlanması ve ekonomilerin yeniden açılma sürecine girmesi ile talep  tarafında görülen canlanma sinyalleri neticesinde ürün marjlarının  tekrar yükselme trendine girdiği gözlemlendi.

Mart ayını 18 $/v seviyesinde kapatan brent hampetrol fiyatı Nisan  ayında zayıf seyrini sürdürürken günlük olarak son 20 yılın en düşük  seviyesi olan 13 $/v seviyesine kadar geriledi. Brent hampetrol  fiyatı, Mayıs ayından itibaren hem salgın ile mücadele konusunda artan  iyimserlik hem de OPEC üyeleri ve diğer ham petrol üreticilerinin  uyguladığı arz kısıtları sayesinde toparlama eğilimine girerek Haziran  sonunda 42 $/v düzeyine ulaştı

Talebin Toparlanmaya Başlamasıyla İzmir Rafinerisi Üretime Geri Döndü

Covid-19 salgınına bağlı olarak talepte meydana gelen azalışın  olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla, 5 Mayıs'ta üretime ara  veren Tüpraş İzmir Rafinerisi, talepte görülen toparlama işaretleriyle  beraber öngörüldüğü gibi 1 Temmuz itibarıyla kademeli olarak üretime  geri döndü. Bu dönemde özellikle jet yakıtı talebinin daha fazla  etkilenmesi sebebiyle, üretim optimizasyonu uygulanarak jet yakıtı  üretim oranları düşürüldü.

Tüpraş 2020 yılının ikinci çeyreğinde %69,5'lik kapasite  kullanımıyla 4,9 milyon ton üretim yaparken, 4,1 milyon tonu yurt  içinde olmak üzere, toplam 5,3 milyon ton ürün satışı gerçekleştirdi.

Talep düşüşüyle azalan satışların ve düşen fiyatların neticesinde Tüpraş'ın 2020 yılı ikinci çeyrek cirosu 9,3 milyar TL oldu. Tüpraş, Covid-19 tedbirlerinin akaryakıt ürün talebi üzerinde oluşturduğu  olumsuz etkiler ve ürün marjlarında görülen zayıflamanın sonucunda, 2020'nin ikinci çeyreğinde 185 milyon TL net zarar kaydetti.

Tüpraş, yürüttüğü etkin finansman politikalarıyla içinde  bulunduğumuz dalgalı dönemde güçlü bilançosunu korudu. Şirket  nitelikli insan kaynağı ve küresel rekabet gücü ile hissedarları, iş  ortakları ve Türkiye için katma değer oluşturmaya devam ediyor.

Tüpraş, Emniyetli İşletme Anlayışı ile Türkiye'nin Akaryakıt İhtiyacı Karşılamaya Devam Ediyor

Salgının ilk günlerinden bu yana, Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili mercilerin güncel öneri  ve direktifleri doğrultusunda gerekli önlemleri ve Koç Holding Kriz Merkezi'nin yönlendirmelerini dikkate almış olan Tüpraş  Türkiye'nin  akaryakıt ihtiyacını karşılama görevini, hiçbir aksaklığa izin  vermeden başarıyla yerine getirirken emniyetli üretim önceliğini  koruyor.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanması konusunda stratejik  öneminin bilincinde olan Tüpraş, 2020 yılının ikinci çeyreğinde de  modernizasyon ve enerji verimliliği konularında projelerini  sürdürerek, yılın ilk yarısında toplam 450 milyon TL yatırım harcaması  gerçekleştirdi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.